Linkovi

Nove nade u cjepivo protiv HIV-a


Znanstvenici već desetljećima nastoje, uglavnom bezuspješno, pronaći način kojim bi se spriječila zaraza zdravih osoba virusom HIV, koji uzrokuje AIDS. Jedna od često korištenih strategija je razvitak cjepiva. Rezultati se do sada nisu pokazali zadovoljavajućima, no novi nalazi bude nove nade.

Virus AIDSa se brzo mijenja i to čini cjepiva malo korisnima. Ekipa doktora Davida Goldsteina, sa Sveučilišta Duke u Sjevernoj Karolini, odlučila je potražiti razlog jednom od kliničkog fenomena. Naime, neki pojedinci jako uspješno potisnu razmnožavanje virusa. "Neki pojedinci mogu nivo virusnih čestica dovesti do razine koju gotovo da i ne možemo otkriti, dok se kod drugih virus razmnoži jako brzo. Cilj nam je bio potražiti genetske razlike između ove dvije grupe."

Nakon genetskih testiranja na 600 pacijenata čije tijelo se odlično bori protiv virusa, razliku su pronašli u povećanoj količini jednog od proteina koji se nalazi na površini bijelih krvnih stanica, istih onih stanica koje su kritične u borbi protiv bilo kakve infekcije. Mehanizam djelovanja još nam nije poznat, ali ekipa doktora Goldsteina špekulira da bi se ovo otkriće moglo iskoristiti za stvaranje boljih cjepiva. On sam kaže da smo još daleko od potpunog rješenja problema AIDSa, ali ističe da se krećemo ispravnim smjerom.

Rad ove grupe objavljen je u prestižnom stručnom časopisu Science.

XS
SM
MD
LG