Linkovi

Kosovski čelnici obećali da neće jednostrano proglasiti neovisnost


Kosovski premijer Agim Čeku izjavio je da Albanci neće proglasiti neovisnost tijekom sljedeća četiri mjeseca dok se nastavljaju pregovori o budućem statusu ove pokrajine. Do ovih izjava došlo je u Washingtonu gdje su se gospodin Čeku i drugi albanski dužnosnici susreli s američkom državnom tajnicom Condoleezzom Rice.

Američki dužnosnici priopćili su da su kosovski čelnici pristali pričekati 120 dana prije negoli proglase neovisnost. Prošli tjedan je Agim Creku izjavio da ne bude li usvojena rezolucija Vijeća sigurnosti u tom smislu, Kosovo će proglasiti neovisnost krajem studenoga. Ruska prijetnja vetom u Vijeću sigurnosti dovela je do toga da su zapadne zemlje povukle prijedlog rezolucije o tzv. nadgledanoj neovisnosti kako je predlagao posrednik Ujedinjenih naroda za Kosovo Martti Ahtisaari Moskva smatra da bi potvrda kosovskog otcjepljena od strane Ujedinjenih naroda potakla takav trend i u drugim dijelovima svijeta.

Novi krug pregovora predvodit će šestočlana kontaktna skupina, čiji su članovi Rusija, Sjedinjen Države i četiri europske zemlje.. Ovaj tjedan održat će se i sastanak na visokoj razini kontaktne skupine u Europi kako bi se pripremio novi krug tzv. shuttle diplomacije između Prištine i Beograda. Američki dužnosnici kažu da nakon 120 dana pregovora više neće biti kašnjenja. Sjedinjene Države i Francuska kažu da je neovisnost Kosova neizbježna.

Premijer Agim Ceku izjavio je za Glas Amerike, nakon razgovora s državnom tajnicom Rice, da će nakon 120 dana doći do koordinirane proklamacije o kosovskoj neovisnosti, uključujući Kosovo, Europsku uniju i Sjedinjene Države. "Danas smo dobili moćna jamstva da će nakon tog razdoblja pitanje statusa biti riješeno, a rješenje je neovisno Kosovo" – izjavio je putem prevoditelja kosovski premijer.

Američki dužnosnici su priopćili da će kosovski čelnici iskoristiti sljedeća četiri mjeseca da u parlamentu usvoje novi ustav, izborni zakon, propise o zastavi i državnim simbolima te jamstva za prava srbijanske manjine. Jučer su, inače, o pitanju Kosova razgovarali i ministri vanjskih poslova Europske unije u Bruxellesu. Grčka, Španjolska, Cipar i Slovačka protive se neovisnosti Kosova.

.

XS
SM
MD
LG