Linkovi

Billy the Kid - razbojnik naših snova


Dio povijesti Sjedinjenih Država koji se obično naziva 'Divlji zapad' ili 'Stari zapad' s posebno zanimljivim likovima koji su često bili u sukobu sa zakonom i dalje fascinira ljude diljem svijeta. Jedan takav otpadnik od zakona bio je Billy the Kid, koji je ostao ikona u saveznoj državi New Mexico. On je i predmet izložbe koja se održava u Muzeju umjetnosti i povijesti u Albaquerqueju i traje do 22. srpnja.

Njegova slava širila se vestern filmovima koji su snimljeni dugo vremena nakon njegove smrti, ali čak i za života Henry McCarty, alias William Boney, alias Billy the Kid bio je legenda. Izložbu slika, fotografija i različitih predmeta u Muzeju za umjetnost i povijest u Albaquerqueju postavio je povjesničar sa Sveučilišta New Mexico Paul Hutton."Nazivam ovu izložbu i popratnu knjigu na kojoj radim "Dreamescape Desperado", jer to je ono što je Billy the Kid uistinu bio. Bio je razbojnik naših snova".

Iako je Billy the Kid u životu, a to je ostao i danas, bio romantični lik, jedina fotografija na kojoj je snimljen ne pokazuje baš prijatno lice. Međutim, kako objašnjava gospodin Hutton, stara umrljana i istrošena fotografija vjerojatno otkriva vrlo malo o tom čovjeku. "Ta mu fotografija očigledno ne čini pravdu. On je bio ozloglašeni ženskar i sve su ga senjorite u New Mexicu apsolutno voljele i kad je ubijen bilo je mnogo suza, plača i tuge".

Među izlošcima nalazi se i puška kojom je Billy the Kid ubijen. Smrtonosni hitac ispalio je šerif Pat Garret u Fort Sumneru, u New Mexico 14. srpnja 1881. godine. Profesor Hutton kaže da je okončavanje života Billyja the Kida zapravo tek bio početak njegove vječne legende."On je Petar Pan uobličen u Robina Hooda. Umire u dvadeset i prvoj godini, miljenik je žena. On je savršen romantični junak i bori se za pravdu".

Billy se borio protiv moćne i korumpirane skupine u oblasti Lincoln, u New Mexicu, u sukobu u kojem je poginulo oko 100 osoba. On nije nikad bio drumski razbojnik ili pljačkaš, kao što su bili Jesse James ili Butch Cassidy, međutim, ubio je nekolicinu ljudi, uključujući i četiri čuvara zakona. Desetljećima nakon njegove smrti, kaže profesor Hutton, njegova se slava proširila s američkog Zapada u stripove i filmove. "Šezdeset je filmova snimljeno o Billyju the Kidu. Ne vjerujem da postoji ijedan lik u cijeloj svjetskoj povijesti o kojem je snimljeno toliko filmova".

Jedan od najpopularnijih je onaj Sama Peckinpaha iz 1973. godine pod jednostavnim naslovom Pat Garret and Billy the Kid. Billyja igra Kris Kristoferson, a Pat Garreta James Coburn. U sporednoj ulozi u filmu nastupa i Bob Dylan, koji je skladao glazbu za film. Poznata Dylanova skladba Knockin' on Heaven's Door napisana je za taj film. Kako je naš sugovornik napisao u jednom tekstu prije više godina, "Billy the Kid je razbojnik naših snova – zauvijek slobodan, zauvijek mlad i zauvijek u sedlu".

XS
SM
MD
LG