Linkovi

Cheney: Neispričana povijest najmoćnijeg i najkontroverznijeg američkog dopredsjednika


U američkim knjižarama sljedeći će se tjedan pojaviti biografija američkog dopredsjednika Dicka Cheneya iz pera Stephena Hayesa s podugačkim naslovom Cheney: Neispričana povijest najmoćnijeg i najkontroverznijeg američkog dopredsjednika - Cheney: The Untold Story of America's Most Powerful and Controversial Vice President.

U svojoj biografiji američkog dopredsjednika Stephen Hayes piše da je Richard Cheney transformirao dopredsjednički položaj iz tradicionalno neutjecajnog u središnju točku predsjedničke moći. Iako se knjiga usredotočava na godine koje je Dick Cheney proveo na dopredsjedničkom položaju, ova biografija prati njegovu cijelu političku karijeru. Od 1968. kad je počeo raditi u Kongresu, potom godine koje je proveo na ključnim položajima u administraciji predsjednika Geralda Forda i Georga Busha starijeg, kao i na 21 jednu godinu dugu karijeru kongresnog zastupnika.

U svojoj knjizi Stephen Hayes, inače novinar neokonzervativnog časopisa Weekly Standard, pristupa liku Dicka Chenya dobrohotno, stvarajući svojevrsnu protutežu ponekad izuzetno oštrim kritikama američkog dopredsjednika u medijima. Ova biografija portretira Dicka Cheneya kao tihog čelnika koji je tijekom cijele svoje karijere, čak i kao kongresni zastupnik, radio na tome da se ojača moć i ovlasti izvršne grane vlasti – tj. predsjednika. Tijekom četrdeset i jedne godine provedene na političkoj sceni dopredsjednik Cheney je bio uključen u neke od najvažnijih odluka suvremene američke povijesti.

Bio je jedan od tek nekolicine nazočnih savjetnika u Ovalnom uredu kad je predsjednik Ford donio odluku da objavi kraj rata u Vijetnamu. Skoro trideset godina nakon toga iz predsjedničkog bunkera ispod Bijele kuće, neposredno nakon terorističkih napada od 11. rujna 2001. godine pomogao je u uobličavanju američkog odgovora u globalnom ratu protiv terorizma. Ipak, unatoč velikog utjecaja – piše Stephen Hayes u svojoj knjizi - o Dicku Cheneyu vrlo se malo zna – najmoćniji od svih američkih predsjednika ujedno je i najtajnovitiji i najbolje zaštićen od svih američkih političara.

U biografiji Dicka Cheneya autor čitateljima nudi jedan dosad neviđeni uvid u rad i djelo jednog od najenigmatskijih svjetskih političara. A da bi pružio opširan portret dopredsjednika Cheneya, Stephen Hayes pokriva u svojoj knjizi vrlo široki raspon tema – od napuštanja studija na Sveučilištu Yale, dva uhićenja zbog vožnje u pijanom stanju, incidenta koji ga je gotovo stajao položaja u Bijeloj kući Geralda Forda, pa do njegova meteorskog uspona u kongresnom čelništvu, čelnom položaju u Pentagonu i tadašnjem protivljenju da se nakon prvog zaljevskog rata Saddam Hussein ukloni s vlasti.

Hayes, prema vlastitom priznanju, svoju knjigu temelji na preko 600 interviewa s Cheneyevim suradnicima, dužnosnicima administracije predsjednika Busha, prijateljima iz djetinjstva i članovima obitelji. Među njegovim sugovornicima u pripremama za ovu knjigu bio je i predsjednik Bush, a sa samim dopredsjednikom autor je obavio čak devet interviewa u trajanju od preko 30 sati.

Međutim, takav pristup dopredsjedniku bez presedana doveo je do nedovoljno uravnotežene biografije Dicka Cheneya, znatno manje kritične prema dopredsjedniku negoli je to bio, primjerice, njegov portret objavljen prošli mjesec u Washington Postu u četiri nastavka iz pera novinara Bartona Gellmana i Jo Becker pod nazivom Ribič – Angler. Knjigu Cheney: Neispričana povijest najmoćnijeg i najkontroverznijeg američkog dopredsjednika objavljuje izdavačka kuća HarperCollins, a u knjižarama u Sjedinjenim Državama i Kanadi pojavit će se u utorak.

XS
SM
MD
LG