Linkovi

Državno tajništvo: 'Iran bi trebalo biti sram'


Jedan od čelnih iranskih svećenika Mohammad Khatami izjavio je da su u Teheranu zatočeni Amerikanci iranskog podrijetla sudjelovali u zavjeri kako bi se destabilizirala Islamska republika, što - kako je rekao Khatami – pokazuje i nedavno emitirana emisija u kojoj su zatočeni sudjelovali.

Iranski svećenik tvrdi da su televizijski intervjui s dvoje zatvorenih Amerikanaca predstavljali 'priznanje' uhvaćenih agenata američke obavještajne službe.

Iran ih optužuje za sudjelovanje u pokušaju da se, na miran način, zbaci vjerski režim.

Američko državno tajništvo priopćilo je da bi Iran 'trebalo biti sram, zbog ponašanja svojih dužnosnika te zbog činjenice da prijetnju zemlji predstavljaju dva pojedinca', od kojih je jedan 67-godišnja znanstvenica Haleh Esfandiari.

Američka je diplomacija zatražila trenutačno puštanje na slobodu svih zatočenih Amerikanaca.

Znanstvenica Haleh Esfandiari – koja radi za Centar Woodrow Wilson u Washingtonu - jučer je na iranskoj televiziji, očito pod prisilom, govorila o organizaciji mreže kako bi se u Iranu ojačala demokracija i prava žena.

Kian Tajbakhsh – koji je radio za Institut Otvoreno društvo – rekao je u televizijskom intervjuu da je njegov cilj bio 'pretvaranje Irana u demokraciju zapadnog tipa'.

XS
SM
MD
LG