Linkovi

Hillary Clinton uživa veću podršku među ženama negoli muškarcima


Žene imaju povoljnije mišljenje o senatorici Hillary Rodham Clinton nego muškarci, ali je ona još uvijek sučeljena s dosta skeptičnosti među starijim i udatim ženama, pokazuje najnovija anketa lista New York Times, provedena u suradnji s televizijom CBS. Svi vodeći demokratski predsjednički kandidati uživaju bolje mišljenje kod žena, koje su na posljednjim izborima činile 54 posto birača. No, za Hilary Clinton, glasovi žena su posebno važni jer ih ona pokušava privući iza sebe kao moguće prve žene na čelu Sjedinjenih Država.

Anketa je pokazala da se žene uglavnom slažu s njom oko bitnih pitanja, da ju doživljavaju kao jaku čelnu osobu i pozitivni uzor. Svi ispitanici – i žene i muškarci – smatraju da bi senatorica Clinton bila vrlo efikasna glavna zapovjednica vojske, što ukazuje da je ona uspjela ublažiti ranije zabrinutosti da bi joj spol mogao biti smetnja u vođenju nacije u ratno doba. No, anketa je pokazala i neke znakove upozorenja za Hilary Clinton. Četrdeset posto glasača doživljava ju nepovoljno, više nego u slučaju ijednog drugog glavnog kandidata za predsjednika. Ni žene niti muškarci u potpunosti ne vjeruju da ona zaista i misli ono što govori.

Odluke i stavovi gospođe Clinton, kao žene i kao političke ličnosti, već su 15 godina u središtu pažnje javnosti na nacionalnoj razini, a sada, kada se kandidira za predsjednički položaj, debate o njoj i dalje ostaju polarizirajuće – i to i politički i kulturalno. Premda ogromna većina ispitanika – više od 80 posto – smatra da će ona osvojiti nominaciju Demokratske stranke, trećina kaže da većina njihovih poznanika vjerojatno neće za nju glasati zato što je žena – dvostruko više nego što ih priznaje da sami ne bi za nju glasali zbog spola.

Oni kojima se Hilary Clinton dopada opisuju ju riječima 'nezaustavljiva', 'hrabra' i 'snažna ličnost'. Tim ju je riječima opisalo 30 posto žena, ali samo 24 posto muškaraca. S 19 posto učestalosti kod žena i 12 kod muškaraca korištena je fraza 'pametna i rječita'. Među onima kojima se ne sviđa, jednak broj žena i muškaraca – petina - kaže da joj ne vjeruju, 12 posto da se ne slažu s njezinim pogledima i vrijednostima. Isti je postotak onih koji ju doživljavaju kao 'previše političarku' i 'jednostavnu lažnu osobu', piše list New York Times.

XS
SM
MD
LG