Linkovi

Stručnjaci Agencije za kontrolu hrane i lijekova uskoro u Kini


Krajem mjeseca će se u Pekingu sastati predstavnici kineske i američke vlade, kako bi raspravili probleme vezane uz uvoz odnosno izvoz prehrambenih proizvoda loše kvalitete, opasnih po zdravlje.

Washington je prije nekoliko dana zabranio uvoz svih vrsta plodova mora iz Kine, među ostalim i ribljih prerađevina – nakon što su u njima pronađeni ostaci nekih veterinarskih preparata ili aditiva za hranu.

Kina smatra da su problem najvećim dijelom stvorili američki mediji. Početkom tjedna, Peking je zabranio uvoz svinjetine i piletine od nekih američkih prehrambenih tvrtki, jer je u nekima pronađena salmonela.

No, kako se čini, kineske vlasti spremne su preuzeti dio odgovornosti za izvozne artikle loše kvalitete, pogotovo po zdravlje opasne prehrambene proizvode. Prošli tjedan, pogubljen je čelnik vladine agencije za kontrolu hrane, zbog toga što je primao mito te izdavao dozvole za uporabu nepropisno proizvedenih lijekova. Takvi su lijekovi odgovorni za smrt nekoliko ljudi u Panami, dok je u Sjedinjenim Državama od kontaminirane hrane za kućne ljubimce uginulo više životinja.

XS
SM
MD
LG