Linkovi

Al-Qaida želi ubaciti svoje operativce u SAD


Pokušaji bombaških napada u Londonu i Glasgowu prošli mjesec i objavljivanje video snimaka navodnog al-Qaidinog čelništva povećali su zabrinutost za mogućnost novih terorističkih napada. Međutim, najnoviji razvoj događaja u Pakistanu povećao je mogućnost vojne akcije u planinskim sjevernim predjelima te zemlje gdje lokalna plemena pružaju sklonište čelnicima al-Qaide i talibana. Naš novinar razgovarao je s analitičarima koji prate ove događaje pri privatnom think-tanku Strateške prognoze, poznatom kao Stratfor, u Austinu, u saveznoj državi Teksas.

U svom sjedištu, u srcu Teksasa, stručnjaci za terorizam i politički analitičari pomno prate događaje koji bi mogli utjecati na njihove klijente, među kojima se nalaze međunarodne korporacije, ali i vladini dužnosnici. U novom obavještajnom izvješću Sjedinjenih Država, al-Qaida se opisuje kao sve veća prijetnja. U tom se izvješću kaže da ova teroristička organizacija, koristeći nove logore za obuku uz afganistansko-pakistansku granicu, pojačava nastojanja da ubaci svoje operativce u Sjedinjene Države kako bi izvršili napade, možda i u opsegu napada od 11. rujna 2001. godine. Ovaj tjedan pojavila se i nova snimka Osame bin Ladena, međutim, mnogi analitičari vjeruju da je snimljena prije više godina.

Dopredsjednik Stratfora za protuterorističke analize Fred Burton kaže da se možda nešto uistinu zbiva. "Prošli tjedan imali smo snimku dr. al-Zawahirija, a ovaj tjedan Osame bin Ladena i to smatram uistinu zanimljivim. Nakon događaja u Londonu i Glasgowu a, naravno, prošle godine imali smo avionsku zavjeru na aerodromu Heathrow, što je u to vrijeme bilo vrlo ozbiljno. Tako da u mojim razgovorima s različitim stručnjacima za borbu protiv terorizma, i prema našim općenitim procjenama ovdje u Stratforu, izgleda da postoji malo povećana razina komunikacija".

Gospodin Burton kaže kako ne postoji sumnja da bi al-Qaida željela ubaciti svoje operativce u Sjedinjene Države da izvrše napade, međutim, to je postalo znatno teže kao rezultat pojačanih protuterorističkih nastojanja. Fred Burton dodaje da je al-Qaida sad znatno manje sigurna i u Pakistanu kao rezultat pritiska na predsjednika Perveza Musharrafa ne samo da se obračuna s al-Qaidom, već i drugim islamskim militantima koji vrše napade u Pakistanu. "Mislim da je pod velikim pritiskom da nešto učini. Postoji ogroman pritisak s američke strane na njega da učini nešto konkretno za tu malu regiju. Moje osobno mišljenje je da ćemo, prije ili kasnije, vidjeti neku akciju, možda tajnu akciju od strane Pakistana u suradnji s CIA-om ili američkim posebnim snagama ili će doći do tajne operacije američkih posebnih jedinica u tom području".

Fred Burton pojašnjava, međutim, da izravni američki angažman nije vjerojatan jer bi to uključivalo napad na teritoriju strane zemlje. U prošlosti pakistanski vojni upadi u to područje ometali su različita plemena što je vodilo do krvavih obračuna između njih i vladinih snaga. Od rujna prošle godine predsjednik Musharraf drži svoje snage izvan te regije u skladu sa sporazumom kojeg je sklopio s lokalnim čelnicima. Međutim, u ponedjeljak plemenski su čelnici prekinuli primirje, a u terorističkim napadima posljednjih dana poginuli su deseci osoba.

Budući da su na meti većine tih napada bili policija i vojska, analitičarka Stratfora za južnu Aziju Reva Bhalla smatra da dolazi do povećanja domaćeg pritiska na predsjednika Musharrafa da poduzme akciju protiv terorista. "Iako vojska za sada podržava Musharrafa, ako se ovi napadi ne budu mogli kontrolirati - a oni na meti imaju vojsku i snage sigurnosti – moglo bi doći do točke gdje se Musharraf neće biti u stanju nositi s time i gdje će postati svojevrsni politički teret, i tad bi mogli od njega zatražiti da odstupi prije izbora".

Predsjednik Musharraf pokušava obnoviti primirje s plemenskim čelnicima kako bi ublažio unutrašnje napetosti, međutim, ukoliko se nasilje nastavi, preostat će mu vrlo malo opcija osim da se suprotstavi plemenskim skupinama vojnom silom.

XS
SM
MD
LG