Linkovi

Pentagon ignorirao zahtjeve časnika za sigurnijim vozilima


Najtiražniji američki dnevni list USA Today piše o nalazima vlastite istrage oko navoda da je Pentagon ignorirao pozive časnika s terena za sigurnijim vozilima. Kako se pokazalo, dužnosnici Pentagona znali su već godinama prije rata u Iraku da jedno drugo vozilo znatno bolje štiti od bombi na cesti od slabo oklopljenih Humveeja. No, isti su dužnosnici opetovano ignorirali pozive časnike, pa i analitičara samog Pentagona – od kojih su prvi došli već 2003. godine - da se vojnike opremi sigurnijim vozilima.

Do danas je od eksplozija bombi na cesti u Iraku ubijeno oko 1500 američkih vojnika i marinaca koji su koristili Humveeje. Procjenjuje se da bi polovica tog broja preživjela eksploziju da je bila u vozilu nazvanom MRAP – skraćenici od Mine Resistant Ambush Protected Vehicle. Umjesto nabave tih vozila, Pentagon se odlučio na pojačanje postraničnih oklopa na Humveejima, što nije štitilo od eksplozija ispod vozila.

Kako piše USA Today, premda je Pentagon izbjegavao kupiti vozila MRAP za američke vojnike, istodobno je vojska vršila pritisak da se takva vozila kupe za jednu drugu borbenu silu – iračku vojsku. U rujnu prošle godine, iračkoj je vojsci obećano 600 takvih vozila, a do proljeća ove godine isporučeno ih je 400, proizvedenih u Sjedinjenim Državama.

Istodobno, zahtjevi marinaca, koji se od 2004. bore u pokrajini Anbar, završavali su u ladicama. Tek u veljači ove godine – dvije godine nakon prvog zahtjeva za takvim vozilom – marincima su počeli stizati MRAP-ovi, ali – na kapaljku, kako piše USA Today.

Istodobno, međutim, Pentagon je osnovao Radnu skupinu za razmatranje načina zaštite od bombi na cesti – koja je u dvije godine izrasla u punu agenciju unutar Pentagona s godišnjim budžetom od 4 milijarde i 300 milijuna dolara. Toj je agenciji nabava MRAP vozila bila tek 'krajnje rješenje, kad ništa drugo ne da rezultata'.

Kako izvješćuje list USA Today, ta su vozila postala prioritet tek prije dva mjeseca, na zahtjev ministra obrane Roberta Gatesa. Premda se spekulira da je za prethodno odgađanje u velikoj mjeri bio odgovoran prethodni ministar obrane Rumsfeld, to se za sada – piše ovaj list – još ne može potvrditi.

XS
SM
MD
LG