Linkovi

Predsjednik Bush predlaže međunarodnu konferenciju o  Srednjem istoku


Predsjednik Bush je predložio održavanje međunarodne konferencije o oživljavanju srednjeistočnog mirovnog procesa na kojoj će sudjelovati Izrael, palestinska uprava i neke arapske zemlje. U jednom govoru jučer u Washingtonu predsjednik Bush je rekao da su Palestinci sučeljeni s izborom između puta umjerenog predsjednika Mahmuda Abbasa i puta ekstremističke organizacije Hamas. Američki je predsjednik rekao da bi prihvaćanje Hamasa uništilo izglede za neovisnu palestinsku državu.

U svom je govoru predsjednik Bush također obećao povećavanje pomoći vladi predsjednika Abbasa i pozvao Izrael da ukloni neovlaštena židovska naselja na palestinskom teritoriju. U međuvremenu je američko Državno tajništvo priopćilo kako ne postoji spor između američke administracije i bivšeg britanskog premijera Tonyja Blaira glede njegove nove uloge kao izaslanika tzv. Međunarodnog kvarteta za Srednji istok. Tony Blair jučer je u Lisabonu održao prvi sastanak s dužnosnicima kvarteta koji čine Sjedinjene Države, Rusija, Europska unija i Ujedinjeni narodi.

Gospodin Blair imenovan je izaslanikom Srednjeistočnog kvarteta isti dan kad je napustio premijersku dužnost. Sve otada pojavljuju se izvješća da traži širu ulogu od izgradnje palestinske infrastrukture kako je misija opisana u inicijalnom priopćenju Kvarteta. Međutim, glavni dužnosnik američkog Državnog tajništva za Srednji istok David Welch opovrgava da postoje bilo kakve nesuglasice s misijom Tonyja Blaira i kaže da bivši britanski čelnik "potpuno prihvaća" misiju pomaganja da se polože temelji za moguću palestinsku državu.

Gospodin Welch, inače pomoćnik državne tajnice za pitanja Srednjeg istoka, izjavio je da je iznenađen izvješćima u kojima se tvrdi da Blair traži veću ulogu, dodajući kako se o tome nije razgovaralo među članicama Kvarteta. "Kao što znate, gospodin Blair je čovjek velike energije i vizije i ima iskustva na tom polju. On je prilično uzbuđen svojim novim poslom i mandatom. U potpunosti prihvaća svoj mandat. On je sudjelovao u njegovom uobličavanju i ne vidim da tu postoji bilo kakva napetost".

U Državnom tajništvu dužnosnici opetovano izjavljuju da će američka državna tajnica Condoleezza Rice zadržati vodeću političku ulogu u regionalnim mirovnim nastojanjima. Inače do ovih izjava Davida Welcha došlo je nakon što je predsjednik objavio da će Condoleezza Rice predsjedati međunarodnom konferencijom kasnije ove godine o oživljavanju mirovnog procesa. Na upit novinara, gospodin Welch nije naveo koje će arapske zemlje sudjelovati na konferenciji, osim Egipta i Jordana koje imaju mirovni sporazum s Izraelom.

XS
SM
MD
LG