Linkovi

Cijene goriva poskupljuju ljetna putovanja


Usred smo ljetne turističke sezone, a i ovdje u Americi, kao i u Europi, milijuni ljudi su krenuli na godišnje odmore. Međutim, morat će izdvojiti više novaca nego su planirali ako putuju zrakoplovom. Razlog, zna se – cijena goriva.

Za putnike od obale do obale jeftini je ljetni odmor samo pusta želja. To potvrđuje i analitičar Mike Boyd: "Doista je loša situacija, jer cijene su skočile u posljednja tri tjedna."

Čak su i jeftinije zrakoplovne kompanije povećale cijene, kao Southwest. Povećanje i do 10 dolara po putovanju. Cijene avio karata skaču zbog visokih cijena goriva i velike potražnje. Ovo je četvrto povećanje cijena u Southwestu ove godine, a i ostale su kompanije slične.

Nije u pitanju samo zračni promet. Američki auto klub tvrdi da su iznajmljivanje automobila kao i cijene hotela, također, u porastu, za mnoge gotovo neprihvatljive.

Benzin je ponovno počeo poskupljivati nakon kratke stanke, a požari, poplave i druge nesreće u rafinerijama dovele su do novog poskupljenja.

Ipak, i pored vrlo visokih cijena, ovog ljeta bilježi se rekordan broj putnika, i zračnih i cestovnih, pet milijuna više nego prošle godine. Analitičari kažu da je to znak da je američko gospodarstvo snažno. Ali, s punim zrakoplovima i zakrčenim cestama, na jeftinije putovanje ne može se računati sve do kraja ljeta.

XS
SM
MD
LG