Linkovi

Pilula protiv alkoholizma


Širom svijeta alkoholizam je rastući problem. Svjetska zdravstvena organizacija objavila je da prekomjerno konzumiranje alkohola svake godine uzrokuje smrt gotovo dva milijuna ljudi te rezultira invaliditetom ili skraćenjem životne dobi u najmanje 58 milijuna ljudi. Nakon što je pronađen lijek koji je pomogao pušačima u borbi protiv pušenja, na tržištu se pojavio i novi lijek za smanjenje konzumiranja alkohola.

Naziv tog lijeka je vareniklin. On se već nalazi na tržištu u Sjedinjenim Državama i Kanadi gdje se prodaje kao lijek protiv pušenja pod zaštitnim imenom Chantix. Njegov je europski naziv Champix.

Do sada se na ljudima nije provodilo istraživanje djelovanja tog lijeka u liječenju alkoholizma. No, jedna studija provedena na štakorima pokazuje da je vareniklin smanjio želju za alkoholom za 50 posto. Štakori nisu pokazivali pretjeranu želju za ovom tekućinom čak i nakon prestanka davanja lijeka. Ta smanjena želja za alkoholom mogla bi postati ključni element pri budućim testiranjima na ljudima. Nakon što prestanu uzimati bilo koji od lijekova koji se trenutno nalaze u prodaji, alkoholičari ponovno počnu piti.

Autorica ovog istraživanja je dr. Selena Bartlett sa Sveučilišta Kalifornija u San Francisku, koja kaže: "Vrlo je malo učinkovitih lijekova protiv alkoholizma. Nadamo se da će ovaj pružiti novu i poboljšanu metodu liječenja od ove vrste ovisnosti."

Vareniklin je dostupan već oko godinu dana kao lijek koji pomaže pri ovisnosti o nikotinu. Dr. Bartlett smatra da će on pomoći i ovisnicima o alkoholu, tvrdeći kako postoji čvrsta veza između pušenja i pijanstva. Vjeruje se da su 85 posto alkoholičara i pušači, pa se znanstvenici nadaju da će u tom slučaju pacijenti moći uzimati jedan lijek za oba problema.

Svjetska zdravstvena organizacija je objavila da konzumiranje alkohola u svijetu većinom raste u zemljama u razvoju i pojavljuje se u zemljama gdje konzumiranje alkoholnih pića nije dio kulturne tradicije pa tako nema ni odgovarajućih programa liječenja.

Doktorica Bartlett vjeruje u uspješnost liječenja vareniklinom jer on potiče središnji dio mozga na lučenje dopamina – neuroprijenosnika pozitivnih signala i osjećaja smirenosti koji se inače privremeno osjeti pri konzumiranju alkohola i prilikom pušenja. Ovaj bi se lijek mogao pokazati djelotvornim, no znanstvenici ističu da će njegovo puštanje u prodaju morati još pričekati. Čak kada i dođe do toga, kažu oni, za izlječenje od alkoholizma trebat će puno više od samo tablete.

XS
SM
MD
LG