Linkovi

Film tjedna: 'Harry Potter i Red Feniksa'


Najslavniji čarobnjak nakon Merlina vraća se na velike ekrane u petom filmu, snimljenom prema istoimenom bestselleru J.K. Rowling, "Harry Potter and the Order of the Phoenix".

Harry Potter je porastao do tinejđerske dobi … i, kao da mu nisu dovoljni samo problemi koji muče sve mlade te dobi, on se nosi i s neumitnošću povratka Lorda Voldemorta, zlog čarobnjaka koji je ubio njegove roditelje.

Dok Ministar za magiju čini sve što može da se ne mora sučeliti sa zastrašujućom istinom o povratku Lorda Voldemorta, Harry otkriva da su ravnatelj njegove škole Hogwarts, Albus Dumbledore, i njegovi ostali mentori članovi tajnog društva "Red Feniksa", posvećenog borbi protiv prijetećeg zla. Harry – zajedno sa svojim najboljim prijateljima Hermionom Granger i Ronom Weasleyem – želi dati svoj doprinos toj borbi.

"Radi se o tome da se boriš za ono što držiš ispravnim i istinitim … da se ne daš kompromitirati drugim ljudima ili vanjskim silama. Mislim da je to ono kroz što u ovom filmu prolaze Harry i Dumbledore," kaže Daniel Radcliffe, koji se vraća u ulozi Harryja Pottera, poraslog u međuvremenu iz zbunjenog dječaka – u prvoj avanturi bilo mu je 11 godina – u tinejđera mučenog nedoumicama oko vlastitih burnih emocija.

"Mislim da Harry ima loše aspekte karaktera, kao što, uostalom, na neki način ima svatko. Uz to, čini mu se da mora živjeti na razini vlastitog imidža, onoga što ljudi o njemu misle, da je veliki branitelj ispravnih stvari. Mislim da se Harryju čini da mora biti heroj, dakle da sam mora raditi stvari i zato se pokušava izolirati od ljudi," kaže Radcliffe.

Emma Watson ponovno glumi Hermione Granger koja pomaže Harryju u uvježbavanju učenika u pobunjeničku frakciju, koja se nazvala 'Dumbledoreova vojska'. …. Njihov poduhvat treba ostati tajnom pred službenom špijunkom ministarstva magije, Miss Umbridge, u sjajnoj interpretaciji Imelde Staunton.

"Mislim da velik dio filma govori o Harryjevom putu do saznanja da ne mora sve sam napraviti … o važnosti njegovih prijatelja i prijateljstva općenito … i o shvaćanju da stvari samo treba gledati na pozitivan način. Prijatelji koje ima, i koji stoje uz njega, – premda ga plaši mogućnost da ih izgubi – ustvari mu daju nešto za što se bori, nešto što ga čini mnogo moćnijim čarobnjakom i čovjekom od Voldemorta," smatra Emma Watson.

Peti film o Harryju Potteru donio je novog redatelja, veterana engleske televizije Davida Yatesa. On će režirati i šesti film, "Harry Potter and the Half-Blood Prince", najavljen za kraj 2008.

Ralph Fiennes glumi zlog Lorda Voldemorta i, zahvaljujući slojevima vrlo komplicirane šminke, izgleda odgovarajuće zastrašujuće. Rupert Grint je ponovno Harryjev prijatelj Ron Weasley, Michael Gambon – Dumbledore, a Gary Oldman - Harryjev krsni kum Sirius Black. Svoj glumački debi doživljava irska tinejdžerka Evanna Lynch kao nova prijateljica u školi Hogwort, Luna Lovegood. Svi glavni protagonisti naći će se i u slijedeća dva … posljednja … filma o Harryju Potteru.

XS
SM
MD
LG