Linkovi

Web stranica tjedna: flora Sjedinjenih Država


Današnje ishodište na Internetu nam je iznimno bogat katalog biljnog svijeta kojemu je svrha zaštita prirode i tla u Sjedinjenim Državama, ali on je, isto tako, odličan izvor informacija za svakoga – iz bilo kojeg dijela svijeta - koga zanima botanika. A, za pretragu niti ne treba znati znanstveno ime biljke!

"Mislim da je to jedna od najuzbudljivijih stvari oko naše baze podataka o bilju: može joj se pristupiti na mnogo načina. Ako ste botaničar ili srodni znanstvenik, onda pretražujete bazu prema znanstvenim nazivima. Laici, pak, koriste narodno ime," kaže Larry Clark iz Službe zaštite prirodnih resursa pri američkom Ministarstvu poljoprivrede, koje održava tu bazu na adresi: http://plants.usda.gov.

Clark kaže da, premda su trenutno u bazu unesene samo američke biljke, mnoge od njih se nalaze i drugdje u svijetu. A, postoje i planovi za proširenje baze: "Jedna od stvari koje ćemo učiniti u neposrednoj budućnosti je proširenje baze podacima iz Pacifičkog bazena, za korištenje našim partnerima iz te regije svijeta."

Niti jedna druga zemlja nema takve online resurse za vlastitu floru, kaže Clark, dodajući da Ministarstvo poljoprivrede pregovara o partnerstvu i suradnji s drugim zemljama.

Jedna od najslikovitijih značajki ove baze podataka je online galerija s više od 30 tisuća fotografija i crteža biljaka, koji se mogu slobodno koristiti u obrazovne ili znanstvene svrhe.

Posebna vrijednost baze američke flore krije se u činjenici da su svi podaci provjereni od strane najvećih stručnjaka na tom polju. "Većina podataka dolazi od vrhunskih znanstvenika i botaničara sa svih strana svijeta. Dakle, stalno smo u kontaktu sa znanstveno-istraživačkim svijetom, kako bismo unijeli u bazu najnovije informacije," kaže Clark.

Sve to, plus izbor biljke tjedna, može se naći na našem web sajtu tjedna, bazi američke flore pri Ministarstvu poljoprivrede, na adresi http://plants.usda.gov.

XS
SM
MD
LG