Linkovi

Demokrati nadmoćni nad republikancima u prikupljanju novca putem Interneta


New York Times piše da su demokrati uspostavili vrlo jaku i sve veću dominaciju nad republikancima u prikupljanju novčanih priloga preko Interneta i to u tako velikim razmjerima da se ozbiljno mijenja čitava scena 'fundraisinga', odnosno prikupljanja novčanih priloga.

Online donacije ključni su element prikupljanja sredstava u kampanji senatora Baracka Obame te bivšeg senatora Johna Edwardsa, koji su trećinu svojih sredstava dobili putem internetskih priloga, ponajviše u manjim iznosima, ali od većeg broja donatora. Senatorica Hillary Clinton također vrlo agresivno vodi kampanju prikupljanja sredstava na Internetu.

U prvih šest mjeseci ove godine – prema najnovijim podacima -, piše njujorški dnevnik, troje vodećih kandidata demokrata prikupili su putem interneta više od 28 milijuna dolara. Za senatoricu Clinton zna se samo iznos za prva tri mjeseca, jer za drugo tromjesečje, njezina kampanja ne želi objaviti podatke. Nasuprot tome, vodeća republikanska trojka – Giuliani, McCain i Romney – prikupila je u kibernetskom prostoru tek polovicu te svote – 14 milijuna dolara.

Osim novčanih donacija, Internet mijenja i način komuniciranja kandidata s građanima. John Edwards je prisutan na 23 websajta za društveno povezivanje. Hillary Clinton je nedavno na svoj websajt privukla u dva dana više od milijun ljudi nakon sada već slavnog karikiranja scene iz "Soprana" sa svojim suprugom, bivšim predsjednikom Billom Clintonom.

No, najveću pažnju – u vezi s korištenjem Interneta - piše New York Times, izaziva Barack Obama, koji koristi ovaj medij ne samo za prikupljanje donacija, nego i kao organizacijsko pomagalo. Njegova stranica na MYSPACE-u ima više od 136 tisuća prijatelja … daleko, daleko više od bilo kojeg drugog predsjedničkog kandidata. Na drugom sajtu za društveno povezivanje, FACEBOOK, on ima više od 102 tisuće prijatelja.

Iz Washington Posta – najava da Kongres poduzima korake da protiv bivše savjetnice predsjednika Busha, Harriet Miers, podigne optužnicu za nepoštivanje autoriteta Kongresa. Ona je subpoenom bila pozvana da svjedoči u slučaju otpuštenih javnih tužitelja, ali joj je Bijela kuća savjetovala da ne posluša subpoenu. Prema ovom washingtonskom listu, ovo bi moglo rezultirati sudskom bitkom u kojoj bi se na testu pravosuđa našlo pitanje širine predsjednikovih izvršnih ovlasti.

XS
SM
MD
LG