Linkovi

Istražitelji uspjeli  dobiti dozvolu za nabavu nuklearnog materijala bez prikladne provjere njihova kredibiliteta


U Washington Postu, izvješće oko kojeg će se već danas dizati mnogo prašine. Istražitelji američkog Kongresa – pretvarajući se da su poslovni ljudi iz Zapadne Virginije – uspjeli su dobiti dozvolu za nabavu nuklearnog materijala od nadležne savezne komisije praktički bez ikakve kontrole njihovog kredibiliteta. Zakonitim su putem, od američkih dobavljača, kupili dovoljno radioaktivnog materijala za spravljanje takozvane 'prljave bombe'.

Od poslovnog kredibiliteta, istražitelji su za adresu imali poštanski sandučić, te telefon i faks mašinu. Čitavu su svoju akciju obavili sjedeći za vlastitim radnim stolovima, jer ih nitko nije ni pozvao na razgovor, a kamoli da bi netko iz te komisije i otišao pogledati navodnu kompaniju u Zapadnoj Virginiji, inače udaljenoj od glavnog grada samo dva sata vožnje automobilom.

S dobijenom dozvolom – koju su minimalno krivotvorili da bi mogli kupiti neograničene količine nuklearnih materijala – opet bez da je to itko zamijetio – istražitelji su naručili prijenosne instrumente za mjerenje vlage, kakvi se uobičajeno koriste na gradilištima. U 45 naručenih mjernih instrumenata nalazi se dovoljno radioaktivnog americija-241 i cezija-137 da bi napravljena bomba bila kvalificirana kao opasnost treće kategorije ljestvici od 1 do 5 Međunarodne agencije za atomsku energiju.

O toj će istrazi danas biti vođeno saslušanje u Kongresu pred Senatskim pododborom za istrage, čiji je član, republikanski senator Norm Coleman i zatražio tajnu operaciju. Ova je istraga samo jedna od nekoliko koje su istražitelji proveli tragajući za sigurnosnim propustima u američkim vladinim agencijama. Prije godinu dana, dva su istražitelja kupila u inozemstvu dovoljno radioaktivnog materijala za izradu dviju prljavih bombi i bez ikakvih problema unijeli te materijale u Sjedinjene Države, preko graničnih prijelaza, jednog prema Kanadi, drugog prema Meksiku.

XS
SM
MD
LG