Linkovi

Lady Bird Johnson (1912-2007)


Bivša američka prva dama i aktivistica za zaštitu okoliša Lady Bird Johnson umrla je sinoć u svojoj kući u Teksasu u devedeset i četvrtoj godini života.

Iako je postala poznata kao supruga američkog predsjednika, Lady Bird Johson smatrana je ženom ogromnog utjecaja. Bila je vatreni pobornik programa kao što su Headstart kojim se pomagalo djeci iz siromašnijih obitelji da postižu bolji uspjeh u školi, te programa za zaštitu okoliša. Kao prva dama započela je program uljepšavanja američkih autocesta kojim su eliminirani brojni oglasni panoi sa saveznih autoputova. Rođena kao Claudia Alta Taylor, nadimak Lady Bird – bubamara - dobila je pri rođenju.

Dok je odrastala u malom teksaškom mjestu Karnack smatrali su je sramežljivom. Međutim, bila je znatno samouvjerenija na studiju Sveučilišta Teksas u Austinu, gdje je i upoznala tadašnjeg pomoćnika u Kongresu Lyndona Johsona. Budući predsjednik zaprosio ju je već pri drugom zajedničkom izlasku

Gospođa Johnson pomogla je svom suprugu i moralno i financijski u prvom pokušaju da uđe u Kongres i bila je uz njega 1960. kad se natjecao za nominaciju Demokratske stranke protiv tadašnje senatora iz Massachusettsa Johna Kennedyja, koji mu je ponudio dopredsjednički položaj. Nakon pogibije u atentatu predsjednika Kennedyja, Lyndon Johson je postao predsjednik, a Lady Bird Johnson prva američka dama. Nakon smrti predsjednika Johnsona 1973. godine, nastavila je sa svojim akcijama za zaštitu okoliša i pomogla je osnovati centar za divlje cvijeće u Austinu koji nosi njezino ime. Lady Bird Johnson iza sebe ostavlja dvije kćeri i sedam unuka.

XS
SM
MD
LG