Linkovi

Čokolada snižava krvni tlak


Svima onima koji se bore s visokim krvnom tlakom, rezultati nedavno objavljene studije donose novu nadu. Jer, pokazalo se da je konzumiranje tamne čokolade dobro za naše zdravlje. Prije nego li nam liječnici počnu prepisivati kockicu ili dvije dnevno, evo i nekih interesantnih činjenica vezanih uz ovo otkriće.

Odavno je poznato da je tamna čokolada, ona koja je dobro poznata domaćicama jer je često zovu i 'čokolada za kuhanje', odličan izvor antioksidanata koji su opet važni za održavanje zdravlja. A, u jednom gramu ove čokolade ima ih više nego u ekvivalentnoj količini crvenog vina, zelenog čaja ili crnih bobica.

Najnovija studija dolazi iz Koelna u Njemačkoj. U tamošnjoj sveučilišnoj bolnici, tim liječnika i istraživača predvođen doktorom Dirkom Taubertom, istražio je učinak tamne čokolade na grupu od 44 ispitanika koji, osim visokog krvnog tlaka, nisu imali nikakvih drugih problema sa zdravljem. Rezultati su bili jako interesantni.

"Čokolada im je smanjila sistolički ili srčani krvni tlak za čak 2,9 jedinica i dijastolički krvni tlak za 1,9 jedinica. Bijela čokolada, koja je korištena kao kontrolna tvar, nije imala nikakvog učinka na krvni tlak kod ovih ljudi," kaže Taubert.

Neutralna priroda bijele čokolade pokazana je i u nekim prijašnjim studijama. I ne samo bijele čokolade nego i mliječne čokolade. Biokemijsko objašnjenje ovog opažanja rezultat je činjenice da tamna čokolada sadrži velike količine spojeva koji spadaju u skupinu polifenola. Uneseni u organizam, polifenoli povećaju proizvodnju dušičnog oksida koji direktno utječe na krvne žile izazivajući njihovo širenje, a time i pad tlaka u njima.

No kao i svaka priča i ova ima par detalja koji bi za neke mogli biti problem. Prvi od njih je činjenica da je tamna čokolada izuzetno trpkog okusa. Štoviše, dr Taubert pojašnjava: "Pravilo je jednostavno, što trpkija čokolada to je količina polifenola u njoj veća."

Na svu sreću, količine koje se moraju konzumirati da bi se postigao učinak, izuzetno su male. A uzeta u tako maloj količini, tamna čokolada neće imati nikakvog većeg utjecaja na tjelesnu težinu osobe. Ovo je jako važno, jer čokolada je bogata mastima i jedenje velikih količina lako bi moglo dovesti do gojaznosti, a gojazne osobe se još teže bore sa visokim krvnim tlakom.

I tako, nemojte se iznenaditi ako vam na kraju sljedećeg posjeta vaš liječnik, osim uobičajenih lijekova i onih dobro poznatih upozorenja o količini soli u prehrani, preporuči da svaki dan uz kavu ili čaj, pojedete kockicu ili dvije tamne čokolade.

XS
SM
MD
LG