Linkovi

Je li administracija politizirala i sektor zdravstvenog prosvjećivanja američke javnosti?


Washington Post piše da je administracija predsjednika Busha politizirala, između ostalog, i sektor zdravstvenog prosvjećivanja američke javnosti. Naime, bivši prvi liječnik zemlje, 'surgeon general', dr. Richard Carmona – kojemu je po funkciji upravo to i zadaća - svjedočio je pred kongresom da je za svog mandata, od 2002. do prošle godine, često doživio da mu je bilo zabranjeno govoriti o nekim za administraciju politički nepodobnim pitanjima – recimo o kontracepciji.

Nepodobni su bili i neki skupovi na kojima je trebao govoriti, pa su mu i oni bili zabranjeni. Recimo, za Specijalnu olimpijadu administracija je smatrala da koristi jednom političkom protivniku, pa dr. Carmona nije održao svoj planirani govor. Ali je zato, kaže, od njega traženo da govori na skupovima organiziranim u korist republikanskih zakonodavaca.

Uz to, posvjedočio je pred Kongresom bivši prvi liječnik Sjedinjenih Država, politički imenovani dužnosnici pregledavali su i prepravljali njegove govore. I neka zdravstvena izvješća – primjerice jedno o globalnim zdravstvenim izazovima - nije objavio jer je od njega traženo da u njih unese politički podobne izmjene, na što nije pristao.

Trebaju li američki gradovi slijediti primjer Londona, postavljanjem tisuća kamera za nadgledanje vezanih u centralizirani sustav zatvorene televizijske mreže, pita bostonski Christian Science Monitor. Grad New York, naime, prvi će postaviti sličan sustav na područje donjeg Manhattana do kraja ove godine. Isprva će raditi 115 kamera, ali do 2010. bit će postavljeno i do 3 tisuće kamera.

Za razliku od londonskog sustava – oko kojega, zbog terorističkih napada IRA-e sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća, nije bilo mnogo javne rasprave – američki ustavni sustav zahtijeva jako mnogo rasprava oko toga što takvo nadgledanje znači za pravo privatnosti. Premda milijuni sigurnosnih kamera već nadgledaju ulaze u zgrade, kemijske tvornice i trgovinske centre, gradske policije koriste kamere samo na područjima s jakim kriminalom ili za praćenje prometnih prekršaja.

XS
SM
MD
LG