Linkovi

Oprez sa zaštitnim kremama protiv sunčevog zračenja


Svjetska zdravstvena organizacija izvješćuje da oko 130 tisuća ljudi godišnje oboli od melanoma, najsmrtosnijeg oblika raka kože. Dokazano je da je jedan od uzroka oboljevanja od raka kože pretjerana izloženost suncu, stoga mnogi koriste zaštitne kreme za sunčanje kada izlaze izvan svojih domova. No, pitanje je pružaju li te kreme zaista dovoljnu zaštitu?

Zamislite relaksirajući dan na plaži. No, dok sunce ugodno grije, ultraljubičaste zrake istovremeno štete elastičnosti kože. Dakle, kožu treba zaštititi odgovorajućom kremom. No, kupovina zaštitnih krema za sunčanje može biti zbunjujuća. Na nekim proizvodima piše da je krema nepromočiva, na drugima, pak, da djeluje i nakon što se potpuno ispere.

Dermatolog Darrell Rigel, s njujorškog Medicinskog fakulteta, skeptičan je prema takvim tvrdnjama. "Postoje mnogi naputci na kremama za zaštitu od sunca koji govore kako te kreme pružaju veliku zaštitu. No, u stvarnosti nitko nije siguran da su ti naputci u potpunosti i točni," kaže Rigel.

Istraživanje koje je provela jedna skupina za zaštitu okoliša u Washingtonu, zasnivalo se na efektivnom djelovanju spojeva koji se koriste u kremama protiv sunca. Ustanovljeno je da se za samo 16 posto od ukupno 800 proizvoda za zaštitu od sunca može potvrditi da su sigurni i učinkoviti.

Pitamo se, kako onda znamo koji je proizvod dobar za nas? Mnoge kreme i losioni nose na sebi oznaku zaštitnog faktora, što znači da veći faktor pruža i veću zaštitu. Također treba čitati sadrže li i prave sastojke kao što su 'mexoryl', 'helioplex', te 'diethylhexol 2, 6 napthalate'.

Dr James Spencer s Medicinskog fakulteta Mount Sinai u New Yorku kaže da gotovo da morate i sami biti medicinske struke da bi razumjeli sve naputke na proizvodima za zaštitu od sunca. "Ako niste dermatolog ili farmaceut, nema šanse da razumijete naputke na proizvodima i da odaberete one koji su najučinkovitiji," kaže Spencer.

Osobe koje imaju svjetliju put i svijetle oči podložnije su sunčevim opekotinama nego osobe tamnije puti i tamnijih očiju. No, dermatolozi upozoravaju da se oštećenje kože može dogodi svakome tko je izložen suncu na duže vrijeme.

XS
SM
MD
LG