Linkovi

Novi nacrt rezolucije o Kosovu bit će predsatvljen Vijeću sigurnosti ovaj tjedan


Sjedinjene Države i Europska unija priopćile su da će predstaviti Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda novi nacrt rezolucije o budućem statusu Kosova ovaj tjedan. Naša dopisnica iz UN-a podsjeća da Rusija prijeti vetom na bilo koju mjeru koja bi zajamčila neovisnost Kosova.

Prošli tjedan glavni tajnik Ban Ki-moon upozorio je da bi napredak postignut u stabiliziranju Kosova mogao biti poništen, ukoliko se uskoro ne riješi konačni status ove pokrajine. Plan Ujedinjenih naroda koji podržavaju Britanija, Francuska i Sjedinjene Države predlaže tzv. "nadgledanu neovisnost" za Kosovo, što Srbi odbacuju. Jučer je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda raspravljalo o kosovskom pitanju iza zatvorenih vrata.

Američki veleposlanik pri Ujedinjenim narodima Zalmay Halilzad izajvio je da bi do konačne odluke svjetske organizacije o Kosovu trebalo doći uskoro. "Ono što se čulo danas jest da iako se postiže napredak, sadašnja situacija nije održiva. Postoji potreba za solucijom o konačnom statusu koji ljudi s Kosova traže. Surađivat ćemo s našim kolegama kako bismo predstavili rezoluciju ovaj tjedan i unutar tjedan imat ćemo odluku".

Američki veleposlanik je izjavio kako se nada da će doći do kompromisa s ruske strane. "Mislim da je došlo vrijeme za Rusiju da poduzme korak u pravom smjeru po tom pitanju. Ako se ne budemo bavili ovim pitanjem, situacija će se samo pogoršati".

Prije ovog jučer glasnogovornik Državnog tajništva je izjavio da su Sjedinjene Države spremne prihvatiti odgodu na nekoliko mjeseci o budućem statusu, ukoliko bi to dovelo do snažnije podrške neovisnosti Kosova. Jučer su također kosovski čelnici iskazali nestrpljenje s Ujedinjenim narodima, međutim, priopćili su da neće jednostrano proglasiti neovisnost bez podrške Sjedinjenih Država i Europske unije.

XS
SM
MD
LG