Linkovi

Senat pojačava pritisak na Bijelu kuću kako bi se promijenila strategija u Iraku


Na Capitol Hillu ovaj će tjedan biti u znaku sve snažnijeg kongresnog pritiska na predsjednika Busha, da počne mijenjati svoju politiku u Iraku. U Senatu će biti predloženo nekoliko amandmana na proračunski prijedlog Ministarstva obrane. Jedan od amandmana predlaže prekid financiranja svih borbenih aktivnosti u Iraku nakon travnja sljedeće godine.

Debata u Senatu dolazi nakon što je prošli tjedan nekoliko utjecajnih senatora iz Republikanske stranke kritiziralo strategiju u Iraku, izjavivši da ona više nema njihovu podršku.

Dnevnik New York Times piše da se u vezi Iraka podijelilo i osoblje Bijele kuće, te da neki predsjednikovi savjetnici predlažu da se najavi postupno povlačenje – kako bi se izbjeglo osipanje republikanske podrške u Kongresu.

Glasnogovornik Bijele kuće izjavio je da su informacije objavljene u New York Timesu 'preuranjene', te da takve polemike u Bijeloj kući nema.

******

Irački ministar vanjskih poslova izjavio je da bi preuranjeno američko povlačenje iz njegove zemlje dovelo do građanskog rata i kolapsa države. Hoshyar Zebari izjavio je da strane snage u njegovoj zemlji sprečavaju još veće nasilje te da lokalne sigurnosne snage nisu u stanju održavati sigurnost.

U posljednjih nekoliko dana, u Iraku je poginulo više od 250 ljudi.

******

Vođa iračke ekstremne organizacije Islamska država Irak zaprijetio je da će njegova skupina početi rat protiv Irana, ukoliko ova države ne prestane sa svojom podrškom iračkim šijitima i vladi u Bagdadu.

Organizacija Islamska država Irak povezana je s terorističkom mrežom al-Qaide, njezini su pripadnici suniti, a Teheranu je dala rok od dva mjeseca da promijeni svoju politiku u Iraku.

U snimci čija se autentičnost ne može potvrditi, čelnik ove organizacije zaprijetio je također i trgovcima sunitima koji održavaju poslovne odnose sa šijitima.

XS
SM
MD
LG