Linkovi

Skupina djece iz Hrvatske na obrazovnom putovanju metropolama Amerike:  Sve nam se sviđa, cijeli doživljaj, sve je drugačije, ali sve lijepo, sve zanimljivo, toliko toga se vidjelo, naučilo, saznalo!


Hrvatsko-američko društvo u Zagrebu, osnovano 1991. godine, najstarija je udruga civilnog društva u Hrvatskoj koja promiče obrazovnu, kulturnu, znanstvenu i svekoliku suradnju između Hrvatske i Sjedinjenih Država. U skladu sa svojom misijom, a u okviru jednog od svojih brojnih programa – obrazovnog programa učenja engleskog jezika – Društvo je i ove godine, za skupinu mladih, organiziralo putovanje istočnim metropolama Sjedinjenih Država - http://www.cas.hr/USA.htm. Glavni grad – Washington, D.C. – bio je, potkraj ovog tjedna, jedna od njihovih postaja. Bila je to prilika i za njihov posjet Glasu Amerike i za mali razgovor s njima…

New York, Atlantic City, Washington, D.C., Philadelphia, Boston, to su gradovi koje će skupina obići za svog 18-dnevnog obrazovnog putovanja. U program su uključeni posjeti glasovitim muzejima, spomenicima kulture, povijesnim zgradama, ali i parkovima zabave, trgovinama, plažama… ukratko, lijep spoj zabavnoga i obrazovnoga, upoznavanja, u prvom redu, američke kulture i povijesti, te poboljšanja znanja engleskog jezika. Da su u engleskom već dobro potkovani, pokazalo se i za našeg susreta u Glasu Amerike – svi su, i oni od dvanaest i oni od osamnaest godina, samo na engleskom, i to odličnom, govorili o svojim utiscima o dotad viđenim mjestima, jer bilo je to nekako u sredini njihovog boravka u Sjedinjenim Državama. Neki su bili vrlo impresionirani upravo posjetom Glasu Amerike, poput 16-godišnje Tene Zgombić:

I learned a lot about VOA… I have to admit that I heard about VOA but did not really know what it isI think it’s interesting, I think it’s cool, about the World War II and how it helped stop communism. VOA broadcasts around the world and many people listen to it…really interesting. People who work here want to connect with people around the world.

Oduševljen Glasom bio je i 12-godišnji Marin Trkulja:

Let me be honest with you…I never heard about Voice of America, so this is my first time that I see it, I liked it, it’s really cool. I did not know that you are broadcasting in so many languages – 45!, that’s a lot of languages, and you cover all of Africa, Asia, Europe, everything, I can’t believe it, it’s great! I’d like to work here, it’s like in the movies, all those offices and desks, phones are ringing all the time, man, so cool!!!

Mladi Marin jedan je od dvoje najmlađe djece i jedini dječak u skupini. S djevojkama se razgovor ubrzo poveo i na druge teme. Za 13-godišnju Luciju Jerič posjet “gradu zabave,” ekscentričnom Atlantic Cityju, bio je zanimljiv (ne, ne, ne, kockanja nije bilo, samo plaža, šetnja boardwalkom), ali Atlantic City se ne može usporediti, rekla je, s mjestima na Jadranu, ta su puno ljepša. New York, međutim, eh, to je već nešto drugo:

I liked it because it’s so crowded …and everybody is always in rush…

Iz istih razloga, New York se dopao i 18-godišnjoj Jeleni Prka:

I love Manhattan, lots of shops, lots of people, young people, busy people…big, big buildings

Big Apple je, zapravo, osvojio svakoga. Tako uzbudljiv grad, kaže 16-godišnja Tihana Reljić:

I liked the most the view from the Empire State Building, it was really something because we went at night and all the lights were on and we could see the streets crowded with lots of cars…And also, of course, shopping! New York is lots of excitement. Would you like to livet here? Not really, but I am glad I visited, I prefer peaceful places for living.

Posjet Americi, kaže 17-godišnja Katarina Prka, već je ispunio sva njena očekivanja:

It was really good and I will recommend to everyone to come to the USA and to visit all the places we visited, and… to buy something. Things are more attractive and they may be cheaper, depends where you are shopping. Would you like to come back? Ooooh, yes!

Shopping, jedna od glavnih aktivnosti Amerikanaca, brzo je postala i jedna od najprivlačnijih mladim Zagrepčanima. Kako odoljeti tolikim trgovinama?! Naročito kad je odjeća jeftinija nego kod kuće, a često i ljepša, priznale su i ostale djevojke. Shopping u Americi ne može se ni usporediti s onim kod kuće. Macy’s, Gap, Abercrombie… imena su trgovina koja su s lakoćom, kao dobri poznavatelji, navodili. Šesnaestgodišnja Petra Čikeš svoj je shopping obavila… clothing, mostly, I like it, and I like New York. Marin je brže-bolje dodao: There was a half-naked guy and Petra liked his body, so she wanted to have a picture of him. Uz puno smijeha, u Petrinu obranu, ostale djevojke su dodale: He was just too handsome.

Trinaestgodišnja Dora također uživa u shoppingu, njen se sastoji i od knjiga, ali i u posjetima muzejima, također jednoj od omiljenih aktivnosti Amerikanaca:

I liked Empire State Building, Times Square and shopping and… American Museum of Natural History. I will tell my friends that New York is great. Yes, it was very useful to see a different country.

Dorina majka – Jagoda Cimić, zajedno s još jednom, Boženkom Jerič, pratilja je skupini od desetero mladih Zagrepčana. Jagoda Cimić: Posao uopće nije težak, Michael je glavni, mi isto slušamo kao djeca i mi smo kao turisti. Boženka Jerič: Zapravo, imamo i dosta slobodnog vremena, često se možemo i odvojiti od dječice i vidjeti ili obaviti nešto drugo.

I za mame, kao i za djecu, nezaboravni ostaju posjeti već spomenutim njujorškim atrakcijama, ali i muzejima Guggenheim i Metropoliten Museum of Modern Art (MoMA), Prirodoslovnom muzeju gdje su svi oni dinosauri i kitovi, Central parku, Kipu Slobode, Yankee stadionu i utakmici baseballa – Yankees i Minnesota (pobijedili su Yankees! navijački strasno dodao je Marko; nekima je bila poznata i ona slavna, često citirana, Jacquesa Barzuna, iz njegove knjige God's Country and Mine: A Declaration of Love Spiced with a Few Harsh Words: "Onaj koji želi proniknuti u srce i dušu Amerike mora prvo naučiti sve o baseballu.”), bili su na snimanju jedne emisije MTV-a (We did not do anything, just sat there, clapping, smiling, having a great time, but we can say we were on MTV, cool…), bili na Broadwayu i jednoj brodvejskoj predstavi, baš prije nego što u kino-dvorane stigne filmska verzija tog musicala i u njoj John Travolta…

We saw the Hairspray, it was very funny and interesting… Also, I don’t know… people here are very different - very polite, very nice, helpful and everything…, rekla je 17-godišnja Lana Kovačić. Te njene riječi glasno su potvrdili i podržali svi - Njujorčani su ljubazni, žele s vama razgovarati, žele vam pomoći, svi su uvijek nasmiješeni, vrlo su srdačni, prijateljski. Naravno da su ih svi pitali odakle su, da su neki znali za Hrvatsku, drugi nisu. Ali pitali su, razgovaralo se, that was very good for our language, we communicated, rekla je 12-godišnja Anita Toth.

Upravo to i jest, uz proširivanje iskustava, glavni cilj putovanja, kaže Michael Soucie, voditelj programa:

“Učenje jezika kroz immersion program, dok ih vodimo Amerikom, govori se isključivo engleski. Svako jutro prvo imamo satove iz engleskog, tako se pripremamo za taj dan, a onda idemo van, govorimo cijeli dan samo engleski, koristimo ono što smo tog jutra naučili.”

Na taj se način djecu i uči da nema ni jezičnih ni kulturoloških barijera. (Usput, djeca su mi povjerila da Michael, koji već nekoliko godina živi u Zagrebu, i ne zna hrvatski, a onda, uz puno smijeha i zadirkivanja, nabrojali jedine izraze koje on zna na hrvatskom: Štaaaa?, Brže malo, Jako brzo, Sram te bilo, Šuti malo!)

Gabriella Cebada Mora, još jedna pratilja, ona se skupini, već drugu godinu, pridružuje u Americi, duboko je impresionirana znanjem i obrazovanjem hrvatske djece, naročito njihovim znanjem engleskog jezika. “Fantastični su, engleski odlično govore, pogotovo kad se u obzir uzme njihova dob. Kad bi barem i američka djeca tako tečno govorila dva-tri jezika!”

Mi ovaj program Društva, kaže Michael, ne reklamiramo javno, riječ o njemu širi se usmeno, no nadamo se da će uskoro skupine biti i brojnije, jer za djecu ovo je doživljaj života, neće ga zaboraviti tako lako. Upoznaju se s nekim od najvažnijih američkih gradova, dobijaju potpuno drugu sliku, drugu perspektivu Amerike, nešto što mnogi u Hrvatskoj nemaju, naše Hrvatsko-američko društvo im pruža tu šansu. Televizija, film… sve to stvara prilično iskrivljenu sliku o Americi. Nažalost, dodaje Michael, mnogi u Hrvatskoj, i drugdje, imaju samo takvu predodžbu; djeca su sa zadovoljstvom otkrila i zaključila da ne treba vjerovati svemu što vide u filmovima. Zaista uživaju u punom i bogatom programu, u svakom od sadržaja, u cijelom doživljaju.

Negativan je bio samo odgovor na pitanje o hrani (dobro, istini za volju, još jedan – svagdje unutra je prehladno. smrzli smo se!), hrana je dobila jednoglasni “Neee, nija dobra, preslatka, premasna, nezdrava.” Naime, u danima prepunim aktivnostima teško je naći dovoljno vremena da se ode i u neki od boljih restorana, a i košta više, pa se jede brza hrana. Mišljenje se, međutim, promijenilo nakon posjeta Muzeju američkih Indijanaca, u Washingtonu. Oduševljeni su bili izvornim indijanskim jelima muzejskog restorana – najbolja hrana na cijelom putovanju!, rekli su, veliki kompliment muzeju!!!

U glavnom gradu posjetili su i Bijelu kuću, spomenike Georgeu Washingtonu, Lincolnu, Jeffersonu, zgradu Kapitola, proveli neko vrijeme na Mallu, uz već spomenuti Nacionalni muzej američkih Indijanaca, posjetili i onaj, u Americi, najposjećeniji, muzej leta i svemirskih istraživanja, od brace Wright do Mjeseca – Air and Space Museum, bili fascinirani Smithsonian muzejima, bili fascinirani i čistoćom grada (D.C. čišći od New Yorka!), a onda i starim dijelom grada, Georgetownom i njegovim blještavim trgovinama i restoranima.

U vatrometu za Dan nezavisnosti – 4. srpnja – uživali su, dan ranije, u New Yorku, s broda u njujorškom zaljevu, imali prilike, zapravo, uživati simultano u čak tri vatrometa, na strani New Yorka i New Jerseyja! Uh, bilo je divno!!!

Nakon posjeta glavnom gradu slijedio je, ovog vikenda, posjet Philadelphiji, “kolijevci američke demokracije… gradu ideja” i prvom glavnom gradu Sjedinjenih Država, te njegovim znamenitostima – Liberty Bell, National Constitution Hall, Independence Hall…. učenje o ranoj povijesti Sjedinjenih Država. Na kraju, bit će još i Boston, “intelektualna prijestolnica Sjedinjenih Država,” i posjet njegovom akvariju, povijesnim mjestima na Freedom Trail, učenje, dakle, o još ranijoj povijesti Amerike), pa zabavnom parku Six Flags New England, sveučilištu Harvard, jednom od najboljih američkih sveučilišta, Museum of Science, te izlet na Cape Cod i cijeli dan na plaži… i potom povratak kućama, s torbama punim i uspomena koje će im, zacijelo, trajati cijelog života!

XS
SM
MD
LG