Linkovi

Film tjedna: 'Dozvola za vjenčanje'


Ovaj vikend u američkim kinima počela se prikazivati nova holivudska ljubavna komedija "Dozvola za vjenčanje", s Mandy Moore i Johnom Krasinskim u glavnim ulogama. Kao mladi par, nestrpljiv da se što prije vjenča, oni prvo moraju progurati vrlo intenzivan kurs pripreme, koji je zamislio njihov svećenik, u interpretaciji Robina Williamsa.

Velečasni Frank vidio je i previše parova koje je sam združio u bračnu zajednicu kako se, kasnije, razilaze u ogorčenim razvodima. Upravo zato, kad dugogodišnja članica njegove kongregacije Sadie doslovce 'padne' na Bena, velečasni Frank kaže da će mu biti jako drago da vodi njihovu ceremoniju sklapanja braka, ali, prvo, mora biti siguran da oni svoja bračna obećanja shvaćaju vrlo ozbiljno.

Kako je datum vjenčanja blizu, on mlade zaručnike provodi kroz ubrzani predbračni kurs s temama u rasponu od kako smiriti svađu, pa do kako izgleda biti roditelj. U potonjem, za ilustraciju mu služi par iznimno grotesknih robotskih beba.

Robin Williams iz vlastitog iskustva zna da laki, pitki film može govoriti o ozbiljnim pitanjima. No, kako to biva u svijetu ljubavnih komedija, završetak uvijek mora biti - '... i živjeli su sretno do kraja svojih dana'. "Mislim da se svi nadamo takvom kraju kada ulazimo u brak; svi se nadamo da će sve ispasti u redu. Oni među nama, koji su prošli kroz bračni nauk dva puta - preživjeli, kako ih se naziva - ne samo da se nadaju, nego i čvrsto žele da stvari nekako funkcioniraju. Pitaš se, dakle, što je to što treba znati da bi brak uspio. Što je to što povećava - kako bi to Frank rekao - stopu preživljavanja," kaže Williams.

Kako odmiče priča, tako i Williams donosi mnogo smijeha, ali, kaže, nošenje svećeničke odore suzdržavalo ga je od 'premasnih' šala. "Treba biti malo umjereniji. Mogu se raditi šale, ali s mjerom. Premda sam vidio i čuo svećenike kako, ako je potrebno, govore jednako profano kao i bilo tko drugi, ipak mislim da treba zadržati smisao za priličnost. Ideja o dušebrižničkom predbračnom savjetovanju nudi dovoljno smiješnih prilika, a ipak može biti i provokativna," kaže Williams.

John Krasinski, koga se može vidjeti u američkoj verziji humoritičke televizijske serije "Ured", glumi perspektivnog mladoženju Bena. Kako kaže, glumiti nasuprot Williamsu bilo mu je podjednako i ispunjenje sna i izazov. "On radi stvari koje nitko drugi ne može napraviti. Ustvari od njega niti ne možete učiti. Ono što sam naučio radeći uz njega bila je profesionalnost i entuzijazam s kojime obavlja svaki dan snimanja. Ali, što se tiče njegove duhovitosti i britkosti jezika, to ne možeš 'pokupiti' od njega, jer nikad nećeš uspjeti to izvesti onako kao što to on učini," kaže Krasinski.

Mandy moore glumi Sadie. Kaže da je već na početku znala da će se povući u drugi plan i šale prepustiti svojoj dvojici kolega kojima je komedija zanat. U sporednoj ulozi pojavljuje se Christine Taylot kao Sadiena nesretno razvedena sestra. Film "Dozvola za vjenčanje" režirao je Ken Kwapis, a sniman je - premda se priča odvija u Chicagu - u kanadskoj Britanskoj Kolumbiji, u južnoj Kaliforniji i na raskošnim - i vrlo fotogeničnim! - plažama Jamajke.

XS
SM
MD
LG