Linkovi

Čine li novi propisi o putovnicama Sjedinjene Države sigurnijima?


Čine li novi propisi o putovnicama Sjedinjene Države sigurnijima? – pita dnevnik Christian Science Monitor, iz Bostona. Novi propisi – kojima je cilj pojačavanje sigurnosti na granicama – za sada ponajviše pokazuju ogromno čekanje na izdavanje i produženje putovnica, koje mnogim Amerikancima ogorčava ljetna putovanja.

Naime, otkako se traži da i za putovanja u Kanadu, Meksiko, te Karipske zemlje, Amerikanci moraju imati putovnice – te ih pokazati pri povratku -, odgovarajuće službe Državnog tajništva zatrpane su s otprilike nekoliko milijuna novih zahtjeva za putovnice, a ukupno u ovoj godini bit će ih više od 17 milijuna. Čekanje se – s ranijih nekoliko tjedana – produžilo na 10 do 12 tjedana. Čak i opcija hitnog izdavanja – koja bi ranije tražitelju dala putovnicu za tri do četiri dana – sada traje i do pet tjedana.

S druge strane, stručnjaci za sigurnosnu problematiku kažu da je dodatno provjeravanje svakog tražitelja putovnice neophodno, jednako kao i propis da se američki putnici legitimiraju putovnicom pri povratku u zemlju. Prije toga, od graničnih se dužnosnika tražilo da prihvate kao identifikaciju gotovo 8 tisuća različitih dokumenata koje Amerikanci koriste u svakodnevnom životu.

Kako je svojedobno pred jednim senatskim odborom svjedočila Maura Harty, pomoćnica državne tajnice za konzularna pitanja: Netko poput mene može otputovati na Karibe i, pri povratku, ući u zemlju doslovce samo zahvaljujući svom njujorškom naglasku i propusnici za Gold's teretanu. Nije baš dovoljno za pojačanje sigurnosti zemlje, slaže se i Chistian Science Monitor.

A, sa stranica Washington Posta saznajemo da ona stara tvrdnja da su žene brbljavice, a muškarci šutljivci uoće nema potvrde u znanstvenim istraživanjima. Dvije odvojene studije – s različitom metodologijom mjerenja! – pokazuju da praktički uopće nema razlike u pričljivosti žena i muškaraca. Štoviše, jedna je studija ukazala na nešto veću blagoglagoljivost muških ispitanika.

Veće je iznenađenje raspon varijacija od osobe do osobe u tome koliko riječi izgovore tijekom dana: neki prozbore tek 700 riječi, a drugi čak 47 tisuća! Ono što sada ostaje važnim pitanjem – piše washingtonski list – jest: otkuda taj mit o brbljavosti žena, koji je preživio ne samo kroz stoljeća, nego i u raznim sredinama i kulturama?

XS
SM
MD
LG