Linkovi

Nova globalna era zahtijeva međunarodnu izobrazbu američkih učenika i studenata


Vodeći američki obrazovni stručnjaci, kao i čelnici poslovnog svijeta, kažu da Sjedinjene Države danas, više nego ikada ranije u svojoj povijesti, svojim učenicima i studentima moraju pružiti dobro međunarodno obrazovanje. Kako kažu, da bi Sjedinjene Države i dalje bile konkurentne u svijetu koji postaje međusobno sve povezaniji, nova generacija čelnika mora biti vješta i snalažljiva u globalnom smislu.

Stephanie Bell-Rose iz privatne Zaklade Goldman Sachs kaže da Sjedinjene Države moraju transformirati svoje škole, sveučilišta i zajednice u – kako to ona naziva – 'inkubatore svjetske klase'. Predsjednica ove globalne filantropske skupine, koja radi na promicanju odličnosti u obrazovanju, kaže da, ako Sjedinjene Države žele i dalje stvarati svjetske čelnike, onda moraju taj svijet uvesti u svoje učionice i učenike i studente opremiti znanjem i vještinama koji su potrebni u ovoj globalnoj eri.

"Oni moraju ovladati znanjem o gospodarstvima, političkim sustavima, jezicima i izazovima društava diljem svijeta. Naravno, uz to, moraju dobro poznavati i kulturološke značajke i osobenosti tih društava," kaže Stephanie Bell-Rose.

Zaklada Goldman Sachs ulazi u partnerstvo s obrazovnim institucijama, biznisima i neprofitnim organizacijama s ciljem razvijanja i primjene međunarodnih obrazovnih programa. Primjerice, jedan od partnera Zaklade je Društvo Azija, čija je misija jačanje veza između Azije i Sjedinjenih Država. U toj se suradnji učenike i studente priprema za – kako se to naziva – novi svijet, u kojemu Azija ima jednu od glavnih uloga.

Jedan istaknuti obrazovni stručnjak slaže se da je američko obrazovanje još uvijek previše orijentirano prema unutra. Joe Klein, upravitelj javnih škola u New Yorku, kaže da Sjedinjene Države ne mogu čekati do fakultetskog uzrasta da bi svom podmlatku pružile međunarodnu perspektivu. On kaže da američki čelnici moraju raditi na nacionalnoj razini kako bi promijenili fokus današnjeg obrazovanja u Americi.

"Nama sada treba takvo čelništvo koje će u potpunosti promijeniti raspravu o tom pitanju, koje će ustrajati u stavu da je jaka globalna naobrazba neophodna za djecu 21. stoljeća. Čelništvo koje će shvaćati da ćemo, ukoliko ne učinimo sve te promjene, teško platiti taj propust," kaže Klein i dodaje da je New York već počeo otvarati međunarodne javne škole, stavljajući težište na učenje globalne ekonomije, svjetskog zemljopisa, aktuelnih svjetskih pitanja, te nekoliko stranih jezika.

Jednu školu u Washingtonu naveliko se hvali zbog njezinih međunarodnih programa. Čelnik washingtonske Međunarodne škole Richard Hall kaže da njegova škola ima za cilj 'pripremiti mlade ljude da žive i rade bilo gdje u svijetu'. Škola ima upisanih više od 800 učenika, u rasponu od predškolskih odjela, pa do osmog razreda. Hall kaže da bi sve škole u Sjedinjenim Državama trebale biti usredotočene na međunarodnu izobrazbu, te da bi trebale poticati svoje učenike da se uključuju u rješavanje globalnih izazova.

"Naša je misija da u školi pružimo zahtjevnu međunarodnu izobrazbu koja će pred učenike postaviti izazov da postanu odgovorni i učinkoviti građani svijeta," kaže Hall.

Washingtonska Međunarodna škola, kako kaže njezin ravnatelj Richard Hall, sponzorira putovanja svojih učenika u druge zemlje … do sada, oni su bili u Kini, Paragvaju i Zambiji.

I, premda ne mogu svi učenici putovati u druge zemlje, postoje načini da se svijet donese do njih, kaže Ronald Thorpe, direktor obrazovnog programa javne televizijske postaje WNET u New Yorku. Thorpe i njegova ekipa, u partnerstvu s obrazovnim stručnjacima, izrađuju međunarodne programe za škole. On kaže da mediji mogu biti vrlo utjecajno obrazovno pomagalo, koje može učenicima približiti aspekte svijeta koje ne nalaze u svojim udžbenicima … odnosno ne nalaze ih za sada.

"Najteže je obraditi suvremena svjetska pitanja. Kako u udžbeniku reći što se dogodilo u Ruandi 2003. godine? To se neće dogoditi u našim školama još vjerojatno čitavo jedno desetljeće," kaže Thorpe.

Obrazovni stručnjaci kažu da, ukoliko Sjedinjene Države žele biti jedan od glavnih igrača u svjetskoj areni, onda isto tako moraju svoj obrazovni sustav gurnuti u novu eru u kojoj će iz njega izlaziti međunarodno obrazovani i kulturalno aklimatizirani učenici i studenti.

XS
SM
MD
LG