Linkovi

Što danas znači biti Amerikanac?


Blagdanski 4. srpnja u tisku je rasplamsao debate o američkim idealima i vrijednostima. Kako piše bostonski Christian Science Monitor, dok je većina slavila rođendan nacije, mnogi su se pitali što to danas znači biti Amerikanac. Ovogodišnji Independence Day došao je u teško vrijeme za naciju koja je umorna od četverogodišnjeg rata, sučeljena s brojnim pitanjima o građanskim pravima, te pada ugleda diljem svijeta.

U uredničkom komentaru, New York Times piše da, premda je Četvrti srpnja lokalni, američki blagdan, ideal koji on predstavlja – sloboda – univerzalan je za sve i temeljni aspekt ljudske prirode. No, ističe se u komentaru, 'ono što je jednako važno kao i samo načelo slobode, to je i ona u praksi', te se postavlja pitanje 'možemo li, ovakvi kakvi smo i kako se ponašamo, slobodu koja nas pokreće učiniti jednako privlačnom i drugima.' …

'Ovo je bio dan,' – piše njujorški list – 'da se upitamo – iz perspektive svijeta – koliko uspješno sami udovoljavamo načelima izrečenim u Deklaraciji neovisnosti i jesmo li učinili dovoljno da ta zvučna stara prava izgledaju kao nešto više od suhog argumenta u ograničenoj raspravi. Odgovor je značajno više jednoznačan nego što bismo to željeli vjerovati. Ali, ideal je onaj koji nas sve mora pokretati,' piše New York Times.

I dok su se mnogi Amerikanci na jučerašnji blagdan s toplinom prisjetili Deklaracije neovisnosti, urednički komentar u Washington Postu podsjeća da vrlo vjerojatno mali broj njih točno zna što su sve nezadovoljni američki kolonisti u njoj nabrojali protiv britanske krune. 'Sreća je, - piše washingtonski list – 'da se prvi utemeljujući dokument ove nacije ne pamti po neprijateljstvu, strahovanjima i drevnim zamjerkama nego po obećanju otvorenih prilika i jamstvu slobode. Početne riječi deklaracije i njezino završno obećanje još uvijek su ono što u Ameriku svake godine dovodi stotine tisuća ljudi,' – piše Washington Post.

U Los Angeles Timesu, kaže se da, premda Amerika trenutno ima mnogo razloga da stenje od muke, predsjednička utrka nudi Amerikancima tračak nade. 'Kampanja za nasljednika predsjednika Busha u Bijeloj kući nudi nagovještaj onoga što održava ovu naciju: štogod se mislilo o kandidatima, ne može se zanijekati da oni odražavaju vitalno i raznoliko društvo. Na strani demokrata - piše losanđeleski list – 'vodeći kandidati uključuju jednu ženu, jednog crnca i jednog latinoamerikanca, uz obveznu kvotu bjelačkih muškaraca. Tu su podjednako veterani politike, kao i relativni novajlije, a u dobi pokriven je raspon od četrdesetih pa do penzionerskih godina. …

'Republikanci, pak' – nastavlja Los Angeles Times – 'premda su više monokromatski i sve muški, ipak među favoritima imaju jednog rimokatolika, jednog episkopalnog protestanta i jednog mormona. A, ono što im nedostaje na planu spolnih i etničkih varijacija nadoknađuju podrijetlom kandidata: od odvjetnika koji je postao senator, pa onda postao glumac, preko gradonačelnika, pa do nekoliko guvernera, situacija je značajno šarolikija od demokratske uglavnom senatorske slike,' – piše Los Angeles Times.

A, da se podsjetimo da je jučerašnji blagdan za mnoge još uvijek točno ono što su se očevi nacije i nadali stvoriti, list Chicago Tribune citira riječi jednog od građana, vlasnika meksičkog restorana u Chicagu. Jorge Arceo, gledajući sinoć vatromet sa svojom suprugom i dva sina, od 5 i dvije godine, te desetak prijatelja i rođaka, izjavio je ovom listu da mu je ovaj 4. srpnja vrlo specijalan dan: supruga mu uskoro polaže ispit za državljanstvo i svi već slave što će postati Amerikanka baš kao što su i svi oni.

XS
SM
MD
LG