Linkovi

Nevolje liječenja hepatitisa praćenog zarazom HIV-om


Hepatitis B je virusom uzrokovana upala jetre. Kronično stanje ove bolesti može nakon niza godina dovesti do nepovratnog oštećenja jetre pa i do raka na ovom organu. Liječnicima su dostupni poprilično djelotvorni lijekovi u borbi protiv virusa koji uzrokuje hepatitis.

AIDS je isto tako virusom uzrokovana bolest, ali ne jetre nego imunološkog sustava. Teško se tretira ponajviše zbog činjenice da se virus koji uzrokuje oboljenje može jako brzo prilagoditi utjecaju lijeka i preživjeti tretman. Liječnici su jako obazrivi kod prepisivanja terapije i vrlo često nastoje miješati lijekove i davati ih u manjim dozama.

Najnovija istraživanja koja dolaze sa sveučilišta Johns Hopkins iz savezne države Maryland, ukazuju kako je tretiranje bolesnika koji imaju i hepatitis B i AIDS lijekom protiv virusa hepatitisa veliki problem. Naime, lijek djeluje na oba virusna soja, ali dok je djelovanje kod virusa hepatitisa dugotrajno, HIV virus vrlo brzo mutira i postane otporan ne samo na taj lijek nego i na mnoge druge kojima se u načelu mogao prije liječiti. Time se dugoročna prognoza ovih pacijenata jako pogoršava.

Procjenjuje se da oko 4 milijuna ljudi diljem svijeta boluje od obje bolesti. Na ovoj se činjenici temelji preporuka da se sve osobe zaražene virusom hepatitisa, testiraju na zarazu HIV virusom prije nego im se prepiše terapija.

XS
SM
MD
LG