Linkovi

Opuštanje slijedi socio-kulturološke obrasce


Svi se mi volimo opuštati no načini na koje to činimo vrlo su različiti i uvelike ovise o kulturno-socijalnoj okolini u kojoj smo rasli. Istraživanja psihologa Yoshija Iwasakija dala su sada i znanstvenu podlogu ovoj opće prihvaćenoj činjenici. Znanstvenu podlogu i podosta novih zanimljivih činjenica.

Rezultati pokazuju da mnogi Amerikanci užitke pronalaze u načinima za koje trebaju novci. Novci se troše na egzotična putovanja koja ih često odvode daleko od rutine njihovog života. Užitak je u zapadnjačkoj kulturi jasno usklađen s potrošačkim duhom koji je karakteriziran velikim prihodima, ali isto tako i velikim rashodima.

Suprotno tome, u istočnim kulturama, opuštanje je dio svakodnevnog života i rada. Temelji se više na socijalnim interakcijama sa prijateljima i članovima obitelji, interakcijama za koje je potrebno samo malo dobre volje i nešto malo novca.

A, bez obzira na to koliko koštaju i kamo nas odnesu, načini opuštanja su samo onoliko dobri koliko su nam u mogućnosti poboljšati kvalitetu života dovodeći nas u stanje unutrašnjeg mira, kažu znanstvenici.

XS
SM
MD
LG