Linkovi

Demokrati kritiziraju ublažavanje kazne Lewisu Libbyju


Predsjednik George Bush izjavio je da ne isključuje mogućnost da će Lewisu Libbyju, bivšem predstojniku ureda dopredsjednika Richarda Cheneya, udijeliti i potpunu amnestiju.

Podsjetimo, jučer je predsjednik ublažio kaznu koja je dosuđena Libbyju zbog davanja lažnih iskaza u istrazi otkrivanja identiteta jedne tajne agentice Središnje obavještajne službe, CIA-e. Libby je bio osuđen na gotovo tri godine zatvora, novčanu akznu od 250 tisuća dolara te dvije godine uvjetno.

Izjavivši da smatra da je kazna preoštra, predsjednik Bush se poslužio svojim pravom da kaznu ublaži te je ukinuo dosuđenu kaznu zatvora.

Predsjednikovu odluku kritiziraju demokrati, među njima i predsjedateljica Zastupničkog doma Nancy Pelosi koja je izjavila da je riječ o 'ohrabrivanju kriminalnog ponašanja'. Senatorica Hillary Clinton pak smatra da je predsjednik ovom svojom odlukom dao prednost 'prijateljskim vezama' na štetu vladavine zakona.

Glasnogovornik Bijele kuće izjavio je da je i postojeća kazna – nakon ublažavanja – prilično stroga te da će imati vrlo loš efekt na Libbyjevu karijeru odvjetnika.

XS
SM
MD
LG