Linkovi

U kakvom je stanju 'Američki san'?


U kakvom je stanju 'američki san', pitanje je kojim se bavi bostonski Christian Science Monitor. A, odgovor je – sudeći prema ispitivanjima – da je za neke američki san još uvijek živ i ostvariv, ali za mnoge – nije. Preračunato u današnje novčane iznose, muškarci u tridesetim godinama danas zarađuju oko 5 tisuća dolara manje nego što je generacija njihovih očeva. A, od 1973. godine, prosječna primanja američkih obitelji – točnije medijan obiteljskih prihoda – nije se bitnije promijenio. Neka ispitivanja javnog mnijenja daju prilično neoptimističke rezultate: nedavna anketa televizije CBS među mladima u dobi od 17 do 29 godina pokazuje da ih 48 posto smatra da će živjeti lošije od svojih roditelja.

No, stručnjaci upozoravaju da se danas materijalni status više ne može izražavati samo kategorijom prihoda u plaći: tu su i zdravstveno i mirovinsko osiguranje, te druge kompenzacije uposlenika u vidu plaćenog odmora i bolovanja. Na svaki način, ista ispitivanja pokazuju da, ako tradicionalni Amerikanci i nisu previše optimistični oko svoje materijalne budućnosti, useljenici – i legalni i ilegalni – još uvijek čvrsto vjeruju – a, uglavnom i ostvaruju – američki san: generacija djece dopire dalje i živi bolje od prve useljene generacije. Kako piše Christian Science Monitor, istraživanja su razbila i jedan drugi američki mit: onaj o velikoj ekonomskoj mobilnosti američkog društva. U stvari, veća je ekonomska mobilnost u Kanadi i mnogim europskim zemljama, citira navode eksperata bostonski list.

List USA Today izvješćuje o nalazima jedne od najvećih studija o prekomjernom uživanju u alkoholu u Americi. Obuhvativši po prvi puta kategoriju zlorabe alkohola tijekom čitavog života, istraživanje na više od 43 tisuće ispitanika – reprezentativnih za društvo u cjelini - pokazalo je da više od 30 posto odraslih Amerikanaca priznaje da je bilo odano prekomjernom uživanju alkohola ili patilo od alkoholizma u nekom razdoblju svog života. Pokazalo se, isto tako, da ih je vrlo malo bilo liječeno ili je primilo pomoć u rješavanju tog problema: samo 24 posto alkoholičara bilo je liječeno bilo kakvom metodom, a taj broj opada. Jedna druga studija, naime, pokazuje da i liječnici i javnost sve manje vjeruju u učinkovitost liječenja ovisnosti o alkoholu.

XS
SM
MD
LG