Linkovi

Film tjedna: 'Ratatouille'


Štakor u kuhinji! – većini ljudi, to bi bilo strašno, ali u animiranom svijetu novog filma Disneyevog studija Pixar i redatelja Brada Birda, to može biti sjajna zabava za čitavu obitelj.

Jednako kao što ratatuj može biti više od krepkog francuskog povrtnog ragua, tako ni Remy nije običan štakor. Dok se njegova obitelj i ostali članovi štakorske kolonije 'bacaju' na otpatke, Remy uživa u svakom zalogaju. Ušuljavajući se noću u kuhinju, Remy odlazi ravno ka polici sa začinima, fasciniran suptilnostima aroma i okusa.

'Drž' se podalje od ljudi, opasni su,' upozorava Remyja njegov otac, ali neočekivani događaji i luda vožnja brzacima pariške kanalizacije našeg junaka izbace pred vrata nekad slavnog restorana Gusteau's. Tamo se zatekne vođen – ili, možda, progonjen! – duhom pokojnog majstora kuhara, dok gleda kuhinjskog perača suđa, imenom Linguini, kako petlja oko lonca na štednjaku.

Nesposoban da se suzdrži od intervencije, Remy potajno dodaje baš pravo začinsko bilje i druge začine, pretvorivši tako gastronomsku katastrofu u kulinarski trijumf. Kada Linguini otkrije što se dogodilo – a, uz to, na svoje najveće čuđenje, i da štakor razumije njegov govor! – sijevne mu ideja.

"Ja ne znam kuhati, ali ti znaš. Mogli bismo to i ponoviti," Linguinijeva je ideja. Dakle, on postaje glavni kuhar, s Remyjem posjednutim ispod njegove visoke bijele kape. Ali, čitav aranžman mora ostati njihovom tajnom, jer što bi ljudi pomislili da znaju da je u kuhinji restorana – štakor!

Redatelj i ko-scenarist Brad Bird – koji je napravio i Pixarov hit "The Incredibles", nagrađen oskarom – kaže da mu se odmah svidjela priča "Ratatouille", koju je u prvoj verziji napisao njegov kolega Jan Pinkava. Ali, Bird je znao da bi, čak i u animiranom filmu, priču o štakoru u kuhinji moglo biti vrlo teško plasirati publici.

"Dok je film bio još u razvojnom stadiju, prije nego što sam se ja uključio, ideja je bila da se štakore učini nalik majušnim ljudskim bićima. Dakle, repovi su im bili skraćeni, a hodali su na dvije noge. Izgledali su u najvećoj mogućoj mjeri 'neštakorski'. Činilo mi se da je to pogrešan pristup i želio sam da se vratimo natrag u drugom smjeru. Ponovno smo stavili štakore na četiri noge, produljili im repove i pokušali proučiti ponašanje pravih štakora. Smatrao sam, ako uspijemo progurati takav 'štakorskiji' izgled štakora, da će čitav film dobiti na dubini. Poput "Zvonara crkve Notre Dame", ili "Frankensteinovog čudovišta", isprva osjećamo odbojnost prema takvom liku, ali onda ga uspijemo doživjeti dublje, mimo njegove vanjštine," kaže Bird.

U pravoj tradiciji Pixarovih filmova, "Ratatouille" pršti vizuelnim uzbuđenjem i najnovijim inovacijama na polju kompjuterske animacije. No, redatelj Bird kaže da je misao vodilja filma bila da tehnologija mora biti samo pomagalo za pričanje priče.

"Cilj nam nije stvaranje realnosti, nego uvjerljivost onoga što se prikazuje. Cilj je stvaranje osjećaja nečega … Dakle, ne točno prikazivanje Pariza – premda bi se i to moglo napraviti – nego stvaranje osjećaja da ste u Parizu. To zahtijeva mnogo posla, jer, premda kompjuterska tehnologija napreduje doslovce iz dana u dan, kompjuter još uvijek želi napraviti blistave plastične kocke u savršenoj praznini. Sve one nesavršenosti i patina koja se vidi na svakoj stvari, trebalo je unijeti u film," kaže Bird.

Glas i karakter Remyju daje komičar Patton Oswald, a ostale glasove pružaju Lou Romano, Ian Holm, Janeane Garofalo i Peter O'Toole, kao žučljivi restoranski kritičar, imenom 'Ego'. Glazbenu podlogu filma skladao je Michael Giacchino.

XS
SM
MD
LG