Linkovi

Izuzetni rezultati senatora Obame u prikupljanju novca nagovješćuju žestoku bitku  za nominaciju Demokratske stranke


Senator iz Illinoisa Barrack Obama i dalje nastavlja impresionirati protivnike i političke stručnjake sposobnošću prikupljanja novca za svoju predsjedničku kampanju 2008. godine. Tijekom protekla tri mjeseca senator Obama prikupio je više novca negoli bilo koji drugi demokratski kandidat, nagovješćujući žestoku bitku za nominaciju Demokratske stranke s glavnom kandidatkinjom senatoricom Hillary Clinton.

U drugom tromjesečju ove godine Barrack Obama je prikupio više od 32 milijuna dolara, dok je senatorica Clinton skupila 27 milijuna. Bivši senator iz Sjeverne Karoline John Edwards prikupio je devet milijuna, a guverner Novog Meksika Bill Richardson sedam. Ove godine kampanja senatora Obame prikupila je 58 milijuna dolara, nadmašujući ranije rekorde za prvu polovicu predizborne godine. Barracku Obami priloge je dalo 154 tisuće osoba tijekom protekla tri mjeseca, u usporedbi s Hillary Clinton čija kampanja bilježi 60 tisuća donatora.

Larry Sabato nalazi se na čelu Centra za politiku pri Sveučilištu Virginije. "Ono što impresionira jest da je novac dolazio u malim donacijama, što znači da može ići nekoliko puta svojim donatorima, tražeći od njih još po 50 ili 100 dolara".

Međutim, uspjeh u prikupljanju novca senatora Obame nije se pretočio u bolji položaj u anketama javnog mnijenja. Senatorica Clinton otpočetka je predvodila među demokratskim kandidatima i – prema posljednjim podacima – još je učvrstila svoju prednost.

Larry Sabato kaže da uspjeh Obame u prikupljanju novca signalizira dugu i tijesnu bitku za nominaciju Demokratske stranke sljedeće godine. "Mislim da je ovdje važno kako to uistinu obara rasprostranjeno vjerovanje da je Hillary Clinton više-manje već osigurala nominaciju. Nije. Ovo će biti stvarna utrka".

Analitičari vjeruju da će umješnost prikupljanja novca pomoći senatoru Obami da se natječe u državama gdje se održavaju rani primarni izbori kao Iowa i New Hampshire, koji zapravo lansiraju nominacijsku utrku u siječnju sljedeće godine.

Dugogodišnji strateg Demokratske stranke Bob Shrum izjavio je nedavno za TV mrežu C-SPAN da izgleda da se Barrack Obama nalazi u snažnom položaju da izazove senatoricu Clinton, unatoč njenom dugotrajnom vodstvu u anketama javnog mnijenja. "Mislim da ako u tom trenutku odluče da je Obama ozbiljan i neovisan, kao što je privlačan, onda ima vrlo dobre izgleda da pobijedi u Iowi i dobije nominaciju. Tako da mislim da on provodi upravo pravu strategiju".

Međutim, pristaše senatorice Clinton ustraju u tome da je ona glavni kandidat, navodeći ankete koje pokazuju da većina članova Demokratske stranke smatra kako ima prednost u iskustvu i čelničkim sposobnostima nad senatorom Obamom.

Terry McAuliffe je glavni organizator prikupljanja novca za Hillary Clinton. "Naposljetku sve se svodi na to tko ima bolju poruku, tko je bolji kandidat, a u ovom trenutku Hillary Clinton ima prednost u 34 od 36 ispitivanja. Mislim da ljudi promatraju Hillary u tim debatama i kažu, 'znate, ima iskustva i čelničke sposobnosti da vodi ovu zemlju'".

Informacije o prikupljenim sredstvima nisu ohrabrujuće za bivšeg senatora Edwardsa, koji je pao s 14 milijuna u prvom kvartalu na devet u drugom. Inače, John Edwards se u anketama javnog mnijenja nalazi već duže vrijeme na trećem mjestu iza senatora Obame i senatorice Clinton.

XS
SM
MD
LG