Linkovi

Uoči Dana neovisnosti pojačane mjere sigurnosti u transportu


Kao odgovor na britanska zbivanja u američkim zračnim lukama i sustavu masovnog prijevoza pojačane su mjere sigurnosti pred praznična putovanja koja počinju u srijedu. U čikaškoj zračnoj luci O`Hare ovoga je vikenda više policajaca, ali i pasa koji mogu otkriti eksploziv, u Los Angelesu kontrolne točke za vozila…Tako na američke putnike zbivanja u Britaniji već imaju određeni utjecaj.

Američka vlada nije podigla razinu opasnosti i ona je i nadalje označena žutom bojom, a ministar domovinske sigurnosti Michael Chertoff kaže da se to neće mijenjati. “Nemamo nikakav vjerodostojan dokaz da je u ovom trenutku neki napad fokusiran na Ameriku. Mi smo već ranije poduzeli korake u zaštiti zračnih luka koje jedine imaju povećanu razinu opasnosti, za razliku od opće situacije u zemlji.”

Chertoff je dodao da će neke od tih mjera biti vidljive, neke neće, te poziva Amerikance na budnost prema eventualnim opasnostima…Međutim, novinari ABC-a tvrde da su dobili informacije od pripadnika američke policije i obavještajne službe da imaju “…osjećaj da ovo ljeto ima iste znakove raspoznavanja upozorenja kao i u ljeto 2001.godine, prije velikih terorističkih napada od 11.rujna te da su čuli da se u povjerljivim policijskim dokumentima predviđa da su teroristi al-Qaide planirali spektakularne napade.”

Takvi su se podaci, navodno, pojavili i uoči najnovijih incidenata u Londonu i Glasgowu. No, ministar domovinske sigurnosti, kada je izravno upitan, za ove novinarske nalaze, nije odgovorio ni da su točni niti da nisu, samo je ponovio da nije povećan stupanj upozorenja na opasnost po sigurnost u zemlji. Predsjednik Bush, u međuvremenu, pozdravlja postupke britanskog premijera Browna kao – citiramo – "snažan odgovor". Obraćajući se novinarima u kući svoje obitelji u saveznoj državi Maine, predsjednik je rekao da ti incidenti "demonstriraju kako se nastavlja rat protiv ekstremista".

Uglavnom, pojačan oprez u Americi neizbježno donosi kašnjenja u zračnim lukama, otkazivanje letova, dugačke redove…jer, sezona putovanja je u punom jeku. Bill Gavin je bivši agent FBI-a. “Agenti sigurnosti bit će ubaćeni među putnike, stajat će u redovima, hodati okolo, promatrat će ljude…”

Procijenjuje se da će, samo ovog tjedna zrakoplove koristiti skoro pet milijuna Amerikanaca. Zato se svima sugerira da dođu ranije u zračnu luku i da budu spremni na čekanje.

XS
SM
MD
LG