Linkovi

Dnevnik New York Times o veličanju ustaštva na Thompsonovom koncertu


Pod naslovom 'Fašistički prizvuci stižu od vedre i nesvjesne rock publike', dnevnik New York Times u opširnom članku izvještava o koncertu koji je u Zagrebu nedavno održao Marko Perković Thompson, te o snimci koncerta koju je sinoć u udarnom terminu emitirala Hrvatska televizija. Navodimo neke dijelove iz članka:

"Tisuće mladih, okupljenih na prepunom stadionu, nacističkim je pozdravom uzvraćalo nakon što im se rock zvijezda Marko Perković obratio s dobro poznatim pozdravom iz Drugog svjetskog rata… Neki su nosili crne kape zloglasnih nacističkih saveznika, ustaša, koji su odgovorni za smrt desetina tisuća Srba, Roma i Židova u koncentracionim logorima."

"Uspjeh koncerta među mladima – od kojih mnogi, navodno, nisu svjesni holokausta – izazvao je prosvjede židovskih organizacija i manjinskih skupina u Hrvatskoj", piše New York Times. No, unatoč tome, državna je televizija u udarno vrijeme u nedjelju emitirala snimku Thompsonovog koncerta, te ponovo izazvala prosvjede židovskih i srpskih organizacija.

Ono što je dopisnika New York Timesa posebno šokiralo je činjenica da mnogi hrvatske čelni političari kao i novinari ne vide ništa loše u nacističkom pozdravu te u ustaškim simbolima iz vremena Drugog svjetskog rata.

"Hrvatska vlada nastoji popraviti svoj 'image', jer želi postata članica Europske unije. Objavila je i priopćenje kojim kritizira ustaške parole i uniforme na Thompsonovom koncertu. Međutim" – nastavlja New York Times – "veliki dio hrvatskog političkog establishmenta uopće ne razumije zašto se digla tolika prašina."

"Tu nema nikakvog anti-semitizma" - izjavio je za njujorški dnevnik ministar obrazovanja Dragan Primorac, koji je smatrao potrebnim dodati kako je Hrvatska "dobar prijatelj Izraela". Primorac je američkom novinaru rekao da je i on planirao biti na koncertu ali je zbog kiše došlo do njegovog odgađanja na jedan dan, pa nije mogao otići.

"Iako se fotografije i znakovlje iz ustaškog razdoblja više ne prodaju u centru Zagreba, niti se više u restoranima ne vješaju slike ustaških postrojbi' - kao prije petnaestak ili deset godina - "još uvijek se u trgovinama suvenira mogu naći bejzbol kape s ustaškim 'U' ili pozdravom 'Za Dom: Spremni!' – piše američki list.

Navodi se i izjava Efraima Zuroffa, direktora Centra Simon Wiesenthal iz Juruzalema, koji kaže da su "mnogi Hrvati i dalje neosjetljivi na pitanja vezana uz holokaust. Oni jednostavno ne razumiju u čemu je problem."

XS
SM
MD
LG