Linkovi

Američki potrošači plaćaju najviše cijene energije u nekoliko posljednjih desetljeća


Christian Science Monitor piše o tome kako američki potrošači plaćaju najviše cijene energije u nekoliko posljednjih desetljeća, a visoke cijene benzina potkopavaju povjerenje potrošača. Ljetna vrućina navela vas je da upalite klima uređaj. Djeca žele na plažu, a prvo morate napuniti rezervoar vašeg obiteljskog automobila benzinom. Vaš posao traži da večeras provedete nekoliko sati na kompjuteru. Kilovati, galoni - sve se to zbraja. Cijene energija izvlače novac s bankovnih računa Amerikanaca na rekordnoj razini. – dostigavši 612 milijardi dolara u travnju, posljednjem mjesecu za koji postoje podaci.

Tijekom posljednje dvije godine cijene energije u postotku su postajale sve veći dio prihoda i sad se nalaze na najvišoj razini od 1987. godine, međutim, još uvijek ispod razine sedamdesetih i početka osamdesetih godina. Za neka domaćinstva s nižim primanjima, procjenjuju ekonomisti, potrošnja energije odnosi i 10 posto prihoda. Prošli tjedan situacija je još pogoršana. Cijena barela nafte na svjetskom tržištu dosegla je 70 dolara i 68 centi i po prvi put u godinu dana premašila je granicu od 70 dolara. Uoči američkog Dana neovisnosti prosječna cijena benzina na nacionalnoj razini – piše Christian Science Monitor – iznosila je 2 dolara i 96 centi po galonu – odnosno 3,9 posto negoli prošle godine u to vrijeme.

Jutrošnji Washington Post donosi napis o bivšem senator, glumcu i potencijalnom predsjedničkom kandidatu Fredu Thomp sonu. Nije još službeno objavio svoju kandidaturu, ali do toga će najvjerojatnije doći tijekom sljedeće dva tjedna – washingtonski dnevnik citira savjetnike predsjedničke kampanje Freda Thompsona. U utorak je njegova kampanja potpisala dugoročni najam za jednu zgradu u Nashvilleu koja će služiti kao nacionalni stožer kampanje. Te večeri, bivši senator i glumac prikupio je između 600 i 700 tisuća dolara na večeri u domu jednog glazbenog tajkuna u Nashvilleu.

"Testiram vodu, a voda uistinu postaje vruća" – zadirkivao je oko 300 donatora dok su jeli hladne škampe. Poslije toga u New Hampshireu bivša zvijezda televizijske serije Red i zakon izjavila je pred republikanskim aktivistima 'Nemam za objaviti večeras nikakve velike novosti', na što se iz publike čula reakcija negodovanja. Ipak, dok na brzinu skuplja infrastrukturu koja mu je potrebna za predsjedničku kampanju – piše jutrošnji Washington Post – još se uvijek bori s time da definira što bi bila srž njegove kandidatura, i potencijalnog predsjedničkog položaja.

XS
SM
MD
LG