Linkovi

Danas počinje prodaja dugoočekivanog Appleovog iPhona


Pomama za novim elektronskim uređajem iz Applea primiče su kulminaciji. Naime, večeras u 18 sati po istočno-američkom vremenu počinje prodaja I-phona, uređaja koji je mobitel, mp3 player i puno, puno više toga.

Iščekivanje se pojačava još od siječnja kad je direktor Applea, Steve Jobs, objavio prvi ulazak njegove kompanije na tržište mobitela. Od te objave vrijednost Appleovih dionica porasla je više od 40 posto. John Shinal, tehnološki je direktor tvrtke Market Watch. "Ljudi investiraju u Appleove dionice zbog atmosfere koja je nastala, a ne nekih realnijih parametara. Dosta ulaganja temelji se na optimizmu glede budućnosti".

Buduća očekivanje su velika. Apple procjenjuje prodaju deset milijuna iPhona do slijedeće godine. "Izumili smo novu tehnologiju koju nazivamo multi touch i koja radi kao pravo čudo".

Jennifer Boone odgovorna je za tehnologiju pri jednoj potrošačkoj udruzi. One vjeruje da je iščekivanje novog Appleovog uređaja itekako zasluženo.

Pored zdrave konkurencije na tržištu, kaže ona, iPhone će tehnologiju mobitela dovesti na jednu sasvim novu razinu. "Ovo nazivamo novim stapanjem. Radi se o stapanju sadržaja i hardwarea tako da svoju glazbu, video snimke i fotografije možete uvijek imati sa vama".

Boone predviđa da će buduća generacija mobitela imati mogućnost spajanja različitih komunikacijskih medijam a da će nauspješniji nuditi stil i funkcionalnost s jednostavnošću uporabe. No s početnom cijenom od 499 dolara iPhone nije uređaj za svačiji džep. "To je jednostavno previše za telefon. Jeftinije je imati odvojeno telefon i iPod".

Apple je od 2001. godine prodao 400 tisuća iPoda. Analitičari predviđaju da će samo u prva dva dana biti prodano 200 tisuća iPhonea.

XS
SM
MD
LG