Linkovi

Imenovanje Tonyja Blaira mirovnim izaslanikom za Srednji istok nailazi na pomiješane reakcije


Christian Science Monitor piše o pomiješanim reakcijama na imenovanje Tonyja Blaira za posebnog izaslanika za Srednji istok. To se podjednako odnosi na Srednji istok i na ostatak svijeta. Članice tzv. diplomatskog kvarteta za Srednji istok – Sjedinjene Države, Rusija, Europska unija i Ujedinjeni narodi – nalaze se iza ovog imenovanja. Međutim, izraelski list Haaretz pisao je u utorak da se Europska unija i Rusija protive tom izboru – Rusija zato jer Blaira smatra odveć bliskog Sjedinjenim Državama, a Europska unija zbog zabrinutosti da će njegova uloga dovesti do marginalizacije prvog čovjeka za vanjsku politiku unije Javiera Solane.

Ipak iste izraelske novine javile su da su nesuglasice uklonjene i da će bivši britanski premijer zamijeniti na tom položaju bivšeg predsjednika Svjetske banke Jamesa Wolfenshona. Izrael i palestinski pokret Fatah - piše Christian Science Monitor – također podržavaju Tonyja Blaira kao posebnog izaslanika. Međutim, njegovo imenovanje ne pozdravljaju svi, posebice ne ekstremisti iz Hamasa, koji praktički vladaju pojasom Gaze. Bez obzira na kvalifikacije gospodina Blaira za ovaj posao – zaključuje bostonski Christian Science monitor - nitko ne vjeruje da će on biti lagan.

Iz današnjeg izdanja Washington Posta donosimo nekoliko rečenica iz nekrologa preminuloj modnoj kreatorici Liz Clairborne koja je umrla u sedamdeset osmoj godini života prekjučer u New Yorku. Uz pomoć nekolicine ulagača i svog drugog supruga – također modnog kreatora Arthura Ortenberga – osnovala je 1976. godine kompaniju Liz Claiborne Inc. Postigla je odmah veliki uspjeh, a tijekom sljedećeg desetljeća njena je kompanija ušla na popis 500 najvećih kompanija časopisa Forbes. Bio je to prvi slučaj da se kompanija koju je osnovala žena našla na tom popisu.

Veći dio svoje karijere bila je majka koja radi, te je provela godine kod svog bivšeg poslodavca frustrirana njegovom nemogućnošću da osjeti kako se sve veći broj žena vraća natrag na tržište radne snage i želi alternativu dosadnim kostimima za poslovne žene. Kao posebno nadarena kreatorica srušila je taj stereotip nudeći brojne odjevne varijacije poslovnim ženama koje su uključivale tunike, hlače, veste, džempere, pončo itd. Anne Elisabeth Claiborne rodila se u Bruxellesu 1929. godine od roditelja Amerikanaca koji su živjeli u Belgiji. Prošle godine – piše Washington Post - njeno modno carstvo ostvarilo je rekordan promet od skoro 5 milijardi dolara.

XS
SM
MD
LG