Linkovi

Smrtnost od šećerne bolesti samnjuje se u SAD kod muškaraca, a kod žena stagnira


Smrtnost uzrokovana posljedicama šećerne bolesti u Sjedinjenim Državama je u padu od sedamdesetih godina. No, najnovije izvješće ukazuje da postoje znatne razlike u ovom trendu, razlike koje su direktno vezane za spol pacijenata.

Razgovaramo sa doktorom Edwardom Greggom, epidemiologom Centra za kontrolu i prevenciju bolesti Sjedinjenih Država. "Rezultati naših istraživanja ukazali su nam na neka jako pozitivna kretanja, ali i na neka koja su nas zbunila i iznenadila. Od dobrih, želio bih istaknuti činjenicu da se smrtnost kod muških pacijenata smanjila za 40%. U one ne-tako-dobre vijesti, donosimo činjenicu da se smrtnost kod žena nije promijenila. Dobro je da nije porasla, ali nas čudi i brine da se nije barem malo smanjila".

Rezultate je grupa doktora Greegga prikupila na grupi od skoro 20 tisuća osoba koje su praćene od 1971. do 1994. godine. Razlozi za ovakvu razliku u smrtnosti muškaraca i žena nisu poznati, ali smatra se da bi mogli ležati u dostupnosti liječničke brige i potrebi za drugačijem pristupu liječenja muškaraca i žena. Odgovor na ovo pitanje je cilj novog istraživanja ove grupe. Doktor Greegg nas za kraj podsjeća da je šećerna bolest, bez obzira na relativno opadanje smrtnosti, još uvijek ogroman javnozdravstveni problem i da nam predstoji još jako puno istraživanja. Detalji ove studije biti će objavljeni početkom kolovoza u stručnom časopisu Annals of Internal Medicine.

XS
SM
MD
LG