Linkovi

Filmski festival u Los Angelesu


Ovoga tjedna ljubitelji filma mogu pogledati neke od najnovijih filmova - i holivudske i nezavisne produkcije – na filmskom festivalu u Los Angelesu. Na festivalu će biti prikazani filmovi manjih produkcija, ali i jedan skupi blockbuster film.

Ovaj je festival počeo još 1995. godine s ciljem prikazivanja neovisnih filmova. Danas on predstavlja jedno od glavnih holivudskih događanja i privlači brojne holivudske zvijezde. Rachel Rosen, direktorica ovog festivala, priopćila je da je na ovogodišnjem repertoaru 236 filmova, što uključuje i igrane i kratke filmove. “Prošle godine festival je posjetilo 80 tisuća posjetitelja, a ove godine očekujemo da će ih biti oko 100 tisuća,” kaže ona.

Većina filmova su manje produkcije, kao na primjer Bio jednom jedan grad, koji je napravljen za samo 30 tisuća dolara. “Bio je to kompletan grad, pun ljudi, s nebrojenim trgovinama, benzinskim crpkama… imali smo vlastite banke, poštu, i sve što bi se našlo u bilo kojem drugom gradu".

Radi se o Centraliji, nekoć vrlo živahnom i naprednom gradiću u državi Pensilvaniji, koji je danas gotovo potpuno napušten. Rudnici u njemu napušteni su već više od 40 godina. Prema riječima redatelja Chrisa Perkela, ovaj film kazuje priču iz očiju jednog od nekolicine preostalih stanovnika u tom gradu. "U filmu se radi o jednom vrlo tvrdoglavom čovjeku koji se ne može udaljiti od svoje prošlosti, o njegovoj donkihotovskoj borbi da održi na životu zajednicu koja mu se doslovce raspala pod nogama".

Dokumentarni film Mladi u srcu osvrće se na grupu umirovljenika koji sviraju rock and roll i pop glazbu.Britanski redatelj i producent Stephen Walker kaže da je s postarijim pjevačima ponekad teško raditi, no da su svi oni divne osobe. “Bila je to najuzbudljivija i najoriginalnija grupa baka i djedova koju sam ikada sreo – naime, nikada nisam sreo ljude u tim godinama koji sviraju rock and roll,” dodao je Walker.

Ruski glumac i producent Alexander Nevsky za festival je snimio avanturističko-akcijski film Pljačkaši blaga u kojem se uz njega pojavljuje i američki glumac David Carradine. "U mojim se filmovima uvijek pojavljuju Rusi i Amerikanci koji se zajedno bore protiv zla. Tako smo i pobijedili u Drugom svjetskom ratu. Nadam se da će kroz moj film mlađa generacija vrlo lako shvatiti da mi nismo neprijatelji, već prijatelji. Vidite, ja sam ovdje došao kao svojevrsni ambasador ruskih akcijskih filmova".

Ovaj će festival ljubiteljima filma pružiti mnogo zabave, dašak holivudskog glamura, ali i neke ozbiljne, misaone filmove sve do 1. srpnja kad se zatvara.

XS
SM
MD
LG