Linkovi

SAD: Zakonski prijedlog o imigraciji vraćen u kongresnu proceduru


Senat Sjedinjenih Država glasovao je da se u kongresnu proceduru vrati zakonski prijedlog o reformi imigracijskog sustava, nakon što su protivnici ovu mjeru blokirali početkom mjeseca. Međutim, sudbina ovog zakonskog prijedloga i dalje ostaje neizvjesna.

Senat je za oživljavanje ovog zakonskog prijedloga glasao sa 64 glasa ZA i 35 PROTIV. Prema propisima Senata, 60 je glasova bilo potrebno da se prijedlog uputi na daljnju proceduru. Do ovog poteza Senata došlo je ubrzo nakon što je predsjednik Bush zatražio od zastupnika da podrže zakonski prijedlog o reformi imigracijskog sustava. "Promatram to kao povijesnu priliku Kongresa da stupi u akciju, da zamijeni sustav koji ne funkcionira s onim za koji vjerujemo da će funkcionirati puno bolje".

Zakonski prijedlog predviđa postrožavanje sigurnosnih mjera na granici, stvaranje privremenog programa za gostujuće radnike i jamči se legalan status milijunima ilegalnih useljenika u Sjedinjenim Državama. Vođa demokratske većine u Senatu senator Harry Reid iz Nevade rekao je da će podrška ovoj mjeri od strane republikanaca biti ključna u Senatu u kojem demokrati imaju tek blagu prednost. "Imamo imigracijski sustav koji ne funkcionira i koji treba popraviti. I to je ono što pokušavamo učiniti – popraviti ga. Nemarno obavljamo dužnost, ako ne pokušamo sve da se ovaj zakonski prijedlog usvoji".

Mnogi republikanci pitaju se hoće li ovaj zakonski prijedlog ići dovoljno daleko u osiguravanju američkih granica, tvrdeći da se njima nagrađuju imigranti koji su u Sjedinjene Države došli na ilegalan način, tako da im se otvara mogućnost da postanu američki državljani.

XS
SM
MD
LG