Linkovi

Gubi li Rudy Giuliani podršku katoličkih glasača?


New York Times donosi napis o Rudyju Giulianiju bivšem newyorškom gradonačelniku, a danas jednom od kandidata za predsjedničku nominaciju Republikanske stranke, o potencijalnim opasnostima po njegovu izbornu kampanju. Na prvi pogled Rudolph Giuliani trebao bi biti privlačan predsjednički kandidat za rimokatoličke glasače. Unuk talijanskih useljenika, gospodin Giuliani je pohađao katoličke škole, razmatrao da postane svećenik, a kao gradonačelnik najvećeg američkog grada borio se jednom prilikom protiv muzeja koji je izložio lik Djevice Marije namazan slonovskim izmetom.

Međutim, čelnici Rimokatoličke crkve kažu da su razočarani s političarima poput gospodina Giulianija koji tvrde da dok se protive pobačaju, jer ne žele svoje mišljenje nametati drugima. New York Times podsjeća kako je 2004. godine tadašnji predsjednički kandidat John Kerry pretrpio pad popularnosti kad je desetak katoličkih biskupa objavilo da mu ne bi udijelilo pričest zbog njegovih stavova o pobačaju. Na nedavnoj debati republikanskih kandidata u New Hamsphire, Rudy Giuliani je na pitanje o pobačaju odgovorio, "moj je stav da je to pogrešno, ali isto tako da odluku o tome vlada ne bi trebala donositi umjesto žena". Zasad gospodin Giuliani uživa najveću popularnost među republikanskim kandidatima, međutim, njegovi protivnici kažu da ukoliko ga republikanci izaberu za svog kandidata – piše jutrošnji New York Times - može očekivati daleko žešće kritike po tom pitanju.

Današnji Christian Science Monitor piše o tome da unatoč upozorenjima o globalnom zatopljavanju Amerikanci i dalje odlaze na posao sami u svojim automobilima. Globalno zatopljavanje možda je postala atraktivna tema u zemlji, međutim, opsesija Amerikanaca s automobilima koji ubrizgavaju ugljik u ozonski omotač izgleda da ne posustaje. Godine 2005. 77 posto zaposlenih u Sjedinjenim Državama – što je oko 102 milijuna ljudi – vozilo se na posao i s posla u automobilu bez suputnika, što je veći postotak negoli je bio 1990. godine.

Do ovog povećanja u petnaest godina dolazi unatoč tome što se prosječna cijena benzina, prilagođeno inflaciji, povećala za 60 centi po galonu. Do ovih podataka dolazi usred sve većeg opsjednutosti ekološkim pitanjima u zemlji i u vrijeme kad je razgovor o klimatskim promjenama postao tema razgovora poput uobičajenog ćaskanja o vremenskoj prognozi. Međutim nedavno – navodi Christian Science Monitor izjave Američke automobilske udruge – pojavili su se nagovještaji da se ovaj trend mijenja. Cijene benzina drastično su smanjile broj putnika automobilom za nedavni američki praznik Dan sjećanja.

XS
SM
MD
LG