Linkovi

Energija ne smije služiti za ostvarivanje političkih ciljeva


Energija mora biti dostupna svima i ne smije sluziti za ostvarivanje politickih ciljeva . To je jedan od zakljucaka kojim je predvecer zavrsio energetski summit predsjednika zemalja jugoistocne Europe. Kao posebni gost na summitu je sudjelovao i ruski predsjednik Vladimir Putin.

Obracajuci se predsjednicima Albanije, Bosne, Bugarske, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore, Rumunjske i Srbije rekao je da je vrlo vazno jacati uzajamno povjerenje izmedju Rusije i regije osobito kada je u pitanju energetika.

"Dobre gospodarske i politicke veze," rekao je, "vazne su za stabilnost i sigurnost regije". Putin je u Zagrebu najavio nekoliko projekata od kojih je posebno pohvalio gradnju novog plinovoda od Rusije do Bugarske ispod Crnog Mora. Kazao je da ce od tog projekta profitirati citava Europa, a najavio je i gradnju plinovoda od obale Crnog Mora u Bugarskoj do Jadranskog mora. Rekao je da ce u projektima koje planira na Balkanu Rusija postovati najvise ekoloske standarde.

"U preko 40 godina unatoc ozbiljnim globlanim promjenama u svijetu Rusija nikad nije prekrsila svoje ugovorne obaveze," rekao je Putin zbog cijeg je dolaska Zagreb pod nevidjenim mjerama osiguranja. U grad je stigao s vlastitim osiguranjem, vlastitim kusacem hrane, kada ce stici saznalo se pola sata prije slijetanja njegovog aviona i malo je zakasnio na pocetak summita.

Rumunjski predsjednik Traiana Basescua izrazio je u Zagrebu zabrinutost da Rusija svoje velike energetske resurse koristi kao instrument politickog pritiska. Podsjecajuci da je strateski cilj regije ulazak u euroatlanske integracije, hrvatski predsjednik Mesic istaknuo je da je pravi put do tog cilja - dogovor i suradnja uz postivanje razlicitih interesa.

"Mislim na dogovor koji jamci da se vlastiti energetski interesi nece ostvarivati silom i da se dostupnost energentima nece koristiti kao sredstvo politickog pritiska.," kazao je predsjednik Mesic koji ce veceras razgovarati s Vladimirom Putinom.

XS
SM
MD
LG