Linkovi

Bijela kuća 'sve bliže odluci o zatvaranju Guantanama'


Dnevnik Seattle Post-Intelligencer piše da se Bijela kuća 'približava odluci o zatvaranju zatočeničkog centra u američkoj vojnoj bazi Guantanamo', na Kubi. Strance koji su osumnjičeni za terorizam, a koji su uglavnom zarobljeni u Afganistanu i Pakistanu, američka vojska namjerava prebaciti u vojne zatvore na teritoriju Sjedinjenih Država.

O ovom se pitanju trebalo u Bijeloj kući raspravljati danas, no kada je vijest 'procurila' u javnost, Bijela je kuća priopćila da se 'danas neće održati sastanak s tom točkom dnevnog reda, te da se ne očekuje skora odluka po tom pitanju' – piše dnevnik iz Seattlea.

Bez obzira na ovu izjavu, pritisak da se Guantanamo zatvori jača – piše ovaj list, ponajprije zbog sudskih odluka koje su vladin tretman osumnjičenika za terorizam proglasile nezakonitim. Uz to, mnogi članovi Kongresa i bivši vladini dužnosnici upozoravaju da Guantanamo šteti ugledu Amerike u inozemstvu. Glavni je pravni problem u tome što su osumnjičenici u Guantanamu zatvoreni već godinama, a protiv njih se ne diže optužnica.

Pristaše ideje da se osumnjičenici za terorizam drže u Guantanamu tvrdili su da – ako bi ih se poslalo na američki državni teritorij – oni bi dobili prava koja ne zaslužuju. Ovako, 'ilegalni neprijateljski borci' – kako se nazivaju osumnjičenici za terorizam- nalaze se na teritoriju strane zemlje, Kube, gdje ne važi pravna zaštita na temelju američkog ustava – piše Seattle Post-Intelligencer.

******

Dnevnik Washington Post piše da će se bivši američki predsjednik Bill Clinton uskoro izravno angažirati u izbornoj kampanji svoje supruge Hillary, senatorice iz New Yorka, koja se natječe za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke, na izborima sljedeće godine.

Bill Clinton pojavit će se na jednom izbornom skupu u Iowi, te na jednom izbornom skupu u New Hampshireu. U te dvije savezne države, za otprilike šest mjeseci, održavaju se prvi stranački izbori u zemlji, na kojima registrirani demokrati odnosno republikanci biraju predsjedničkog kandidata stranke.

Bill Clinton je dao na znanje da je to otprilike sve što će učiniti za kampanju Hillary Clinton, koja nastoji 'izaći iz sjene svog supruga' i dokazati se kao neovisan politički kandidat za najviše mjesto u državi – navodi washingtonski list. 'Izborni stožer senatorice Clinton svjestan je karizme Billa Clintona te činjenice da gdje god on dođe, svi se okupljaju oko njega. Zato su vrlo pažljivi kada donose odluke gdje da ga pošalju, i kada' – piše Washington Post.

XS
SM
MD
LG