Linkovi

Pasadena, centar avangardnog auto-dizajna


Središte američke auto industrija bazirana je u Detroitu u državi Michigan, dok se vozila grade posvuda. Međutim Kalifornija, sa svojim beskrajnim autoputovima predstavlja centar auto kulture. Mike O'Sullivan izvješćuje da je Kalifornija također i centar avangardnog auto dizajna, gdje se osmišljavaju vozila budućnosti.

Stanovnici Kalifornije vole svoje automobile, i tako je već stotinu godina. Danas Kalifornija je dom više deset dizajn studija u kojima se istražuju novi koncepti. Modeli Mazda Miata, Hondas CRX i Toyota Celica osmišljeni su upravo ovdje. Neki od dizajnera obrazovali su se u Art Centru fakulteta za dizajn u Pasadeni.

Među njima je i Franz Von Holzhausen, šef Mazdinog centra dizajn za Sjevernu Ameriku. Mazdin marketinški pristup najbolje karakterizira njen slogan 'zoom, zoom'.

"Zoom, zoom, je za mene simbol osjećaja kretanja, uzbuđenja koje osjeća malo dijete kad se ide igrati. Isto to uzbuđenje odrasli mogu osjetiti na autoputu" - objašnjava Franz Von Holzhausen.

Nedaleko Mazde, svoj dizajn studio ima i Ford čiji dizajneri rade na modelima koji bi mogli ući u proizvodnju za 10-15 godina. John Clinard iz Forda kaže da dizajneri u Kaliforniji mogu pratiti najnovije trendove: "Kaže se da se, putujući preko Amerike na zapad, svaka vremenska zona predstavlja po pet godina napretka progresivnog razmišljanja. Mi smo najzapadnije što možemo biti. To je to, tu je gdje je centar napretka."

Tehnologije se mijenjaju, no bez obzira da li će budući automobili biti na pogon benzinom, vodikom, ili nečim drugim, kupci će htjeti da vozila izgledaju dobro i da su zabavna za voziti, kaže Leslie Kendall iz automobilskog muzeja Peterson. I bez obzira na to gdje će biti napravljena, mnoga će od njih biti dizajnirana u Kaliforniji, koja je kaže Kendall, centar automobilske kulture.

XS
SM
MD
LG