Linkovi

Javne knjižnice nisu više 'samo knjižnice'


Javne knjižnice u Sjedinjenim Državama sve više se oslanjaju na kompjutersku tehnologiju kako bi doprle do rastućeg univerzuma digitalnih multimedijskih izvora, dostupnih na Internetu. Kompjutori su u knjižnicama također automatizirali nabavu, katalogizaciju i cirkulaciju naslova. A, kako izvješćuje Mohamed Elshinnavi, današnje moderne knjižnice legije svojih korisnika upoznaju sa svijetom digitalnih informacija.

Javna knjižnica u Americi više nije samo mjesto gdje se kjudi okupljaju i posuđuju knjige; knjižnice postaju centri za digitalno informiranje. Online katalozi zamijenili su kartične kataloge, daljnji materijali dostupni su na kompakt i DV diskovima, a korisnici mogu pretraživati online baze podataka u potrazi za potrebnom informacijom.

Ingrid Bowers je upraviteljica, 20 godina stare Regionalne knjižnice Pohick, u mjestu Burke, u Virginiji, jedne od 21 područne knjižnice okruga Fairfax. "Naša baza podataka je posebno sjajna jer korisnicima pruža u elektroničkom formatu knjige, napise u novinama i časopisima, enciklopedijske članke, kao i puno tekstualno online pretraživanje" - objašnjava Ingrid Bowers.

Ona dodaje da bibliotekar-informatički specijalist postaje sve važniji u pružanju pomoći korisnicima kroz sve više opcija i izvora informacija: "Kada nam pristupi korisnik, mi moramo profesionalno ocijeniti bi li knjiga bila najbolji format kao izvor informacija; trebamo pretražiti vlastito znanje o bazama podataka kako bismo znali preporučiti najbolje u slučaju tog konkretnog korisnika."

Kada pronađu tražene podatke, korisnici više ne trebaju sa sobom nositi kući dokumente ili fotokopije; svoje nalaze mogu elektroničkom poštom uputiti na svoje kućne kompjutere. Jean Johnston, upraviteljica jedne od područnih knjižnica, kaže da građani mogu koristiti knjižnicu i od kuće … ili bilo gdje iz svijeta – pomoću interneta: "Od doma mogu pretražiti katalog, mogu rezervirati naslove koji im trebaju. Mogu se koristiti našim bazama podataka, koje im pružaju dostup časopisima, često i u punom tekstualnom formatu. Imamo čak i pomoć za učenike u online pristupu, tutor-točka-com. Ta usluga oduševljava i učenike i roditelje."

Informacijska tehnologija – kaže gospođa Johnston – omogućuje javnim knjižnicama da prošire i svoje usluge i način njihovog pružanja izvan tradicionalnih okvira. S brzim širenjem bežičnog pristupa internetu, većina knjižnica sada svojim korisnicima pruža i bežični pristup za njihove laptope, ali i mirne tradicionalne čitaonice u kojima mogu pripremati zadaće za školu ili istraživati neku temu koja ih zanima. Pokazalo se, naime, da unatoč moćne nove informacijske tehnologije, mnogi korisnici knjižnica i dalje, ako imaju vremena, uživaju u staromodnom preokretanju listova knjige.

XS
SM
MD
LG