Linkovi

International Herald Tribune: 'London i Varšava protiv prijedloga Angele Merkel'


Dnevnik International Herald Tribune piše o razlikama u Europskoj uniji, pred summit predsjednika i premijera 27 država članica. Razlike se tiču budućeg izgleda Unije – hoće li ona biti čvršća ili labavija zajednica država.

18 zemalja već je ratificiralo ustavnu povelju koja je trebala još čvršće integrirati članice Unije, no povelja je 2005. odbijena na referendumima u Francuskoj i Nizozemskoj.

Poljska i Britanija protive se prijedlogu o ustavnopravnim promjenama koji je, pred summit, objavila njemačka kancelarka Angela Merkel. London i Varšava tvrde da njemački prijedlog sadrži iste ideje kao i prije dvije godine odbijena povelja.

Dnevnik International Herald Tribune piše da njemački prijedlog doduše više ne spominje zajedničke europske simbole – zastavu, himnu te motto, 'koji je upućivao da Unija možda postaje nešto slično Sjedinjenim Američkim Državama'.

Poljska želi više utjecaja pri glasanju, a želi i da ustav spomene 'europsko kršćansko naslijeđe', čemu se Angela Merkel opire. Britanija se protivi širim nadležnostima Unije kada je u pitanju policija i vanjski poslovi, a ne želi niti da nova povelja o ljudskim pravima postane obavezna za sve, jer bi ona mogla poništiti britansko radno zakonodavstvo, koje je 'labavije' od kontinentalnog – piše International Herald Tribune.

******

Najtiražniji američki dnevni list USA Today objavljuje blog 'Gallup Guru' u kojem Frank Newport, direktor odjela za istraživanja javnog mnijenja u firmi Gallup, analizira društveno-političke trendove.

Danas, Newport piše o vrlo niskoj reputaciji američkog Kongresa u javnosti. Na pitanje imate li povjerenja u Kongres, tek je 14 posto ispitanika odgovorilo da 'ima puno povjerenje' u nacionalno zakonodavno tijelo. Mjereći ugled društvenih institucija, Gallup je ustanovio da je Kongres na samom dnu – zajedno s privatnim firmama koje pružaju zdravstveno osiguranje.

Amerikanci inače najviše povjerenja imaju u vojsku – 69 posto ispitanika da u nju ima 'puno povjerenje'.

Frank Newport primjećuje da nije dobro što Kongres ima tako loš rejting. 'Kongres predstavlja mehanizam za iskazivanje želja naroda. Ne možemo svi otići u Washington, pa biramo muškarce i žene da tamo odu umjesto nas. Ako jedan takav aranžman ima tako nizak ugled, to nije dobro za naš politički sistem' – piše u blogu dnevnika USA Today.

XS
SM
MD
LG