Linkovi

Osam godina od posljednjeg balkanskog sukoba, u regiji još uvijek pola milijuna izbjeglica i raseljenih


Danas je Svjetski dan izbjeglica. Iako je od zadnjeg sukoba na Balkanu, kosovskog, prošlo osam godina u regiji je skoro pola milijuna izbjeglica i raseljenih.

Na Balkanu je još oko pola milijuna izbjeglica i raseljenih osoba, 12 godina nakon rata u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj i osam godina po oružanom sukobu na Kosovu. Oni su najranjiviji od ranjivih, stari, preživjeli i traumatizirani neprijateljstvima.

Svjetski dan izbjeglica dobra je prilika za podsjetiti se kako je u interesu cijele Europe pomoći Balkanu u razrješavanju svih tih pitanja. Ovo je izjava predsjednika Parlamentarne skupštine Vijeća Europe Rene van der Lindena odaslana skupa sa zahtjevom za iznalaženjem trajnog rješenja.

Vijeće Europe intenzivno se bavi izbjeglicama i raseljenima. U široj analizi problema, temeljenoj uglavnom na podacima OSSE-a i UNHCR-a spominju se podaci poput onog da je u Hrvatskoj ostalo još dvije i pol tisuće izbjeglica i četiri tisuće raseljenih s tim da su se do kraja prošle godine vratilo 383 tisuće, od toga 128 tisuća Srba. Računa se da je u Srbiji još oko 80 tisuća izbjeglih iz Hrvatske. Trećina se izbjeglica vratila, 60 posto su našli nova mjesta stanovanja u drugim zemljama a 40 posto od svih njih redovno putuje do starih adresa.

Međunarodna zajednica inače sustavno upozorava Zagreb na potrebu povratka izbjeglih koji se žele vratiti a kao prepreke se spominju lokalne vlasti, neadekvatni zakoni, nedostatak sredstava i ekonomski problemi koji su glavni razlog nezaposlenosti i s tim nepostojanja perspektiva.

XS
SM
MD
LG