Linkovi

Predsjednik Bush i premijer Olmert izražavaju podršku Abbasu


Predsjednik Bush i izraelski premijer Ehud Olmert izrazili su danas u Bijeloj kući podršku palestinskom predsjedniku Mahmudu Abbasu nakon što je raspustio vladu nacionalnog jedinstva koju je predvodio militantni pokret Hamas. Pokret Fatah, čiji je član predsjednik Abbas, zadržao je kontrolu nad Zapadnom obalom, koja je pod izraelskom okupacijom, nakon što je Hamas preuzeo kontrolu na Pojasom Gaze.

Predsjednik Bush je izjavio da on i premijer Olmert imaju zajednički put prema neovisnoj palestinskoj državi koja bi živjela u miru pokraj Izraela. A ta se vizija temelji na pomaganju palestinskim umjerenim snagama koje predvodi predsjednik Abbas. "On je izabran. On je predsjednik. Kao drugo, mi smatramo da je Hamas napao vladu nacionalnog jedinstva. Oni su odabrali nasilje".

Hamas je pobijedio na demokratskim izborima prošle godine. Međutim, predsjednik Bush je rekao kako su čelnici te organizacije razočarali Palestince potičući nasilje u Gazi koje je dovelo do toga da je predsjednik Abbas u nedjelju imenovao novu vladu. Sjedinjene Države i Europska unija jučer su brzo podržale vladu predsjednika Abbasa objavljujući okončavanje ekonomskog i političkog embarga do kojeg je došlo nakon Hamasove pobjede u siječnju prošle godine.

Predsjednik Bush i premijer Olmert također su razgovarali o nastojanjima da se spriječi Iran u razvoju nuklearnog oružja… Recimo još i to da su izraelski tenkovi ušli u Pojas Gaze pokraj jednog ključnog graničnog prijelaza. Izraelska vojska je priopćila da je to učinjeno kako bi se zaštitili palestinski civili koji pokušavaju prijeći iz Pojasa Gaze u Izrael. Sad se između 150 i 600 Palestinaca nalazi u betonskom tunelu koji vodi na izraelsku stranu prijelaza Erez.

XS
SM
MD
LG