Linkovi

Nova pilula za mršavljenje - čudotvorni eliksir ili varijacija na staru temu?


Imajući u vidu da je gojaznost diljem svijeta zdravstveni problem epidemijskih razmjera, ne čudi da mnoge farmaceutske kompanije nastoje na tržište plasirati tablete koje bi potpomogle mršavljenju, a mogle bi se kupiti bez recepta. Glaxo Smith Klein je nedavno uspio u tome i sada se na policama ljekarni može kupiti preparat pod nazivom Alli. Novi čudotvorni eliksir ili varijacije na staru temu?

Samo Amerikanci godišnje potroše više od milijarde dolara na razne proizvode koji mogu potpomoći gubitak kila. Imajući u vidu opseg problema gojaznosti u ostalim zemljama svijeta, potencijal zarade je enorman.

"Tržište je ogromno jer postoji jako puno gojaznih ljudi koji očajno nastoje pronaći rješenje svog problema" - kaže profesor Kelly Brownell, direktor Centra za poremećaje prehrane sa Sveučilišta Yale. Objašnjava nam da je Alli samo blaži oblik postojećeg lijeka koji se još uvijek može dobiti samo na recept. I jedan i drugi pripravak sprečavaju apsorpciju masti u crijevima. Od nuspojava lijeka, najčešće se opisuju vjetrovi, grčevi i proljev.

Profesor Brownell ističe kako ovi lijekovi nisu čudotvorne tablete i da je za uspjeh neophodno da korisnici odluče promijeniti stil života: "Najčešći obrazac ponašanja onih koji nastoje izgubiti na kilaži je da otpočnu tretman lijekovima sa jako puno poleta. No, kad gubici na težini nisu onakvi kakvi bi to oni htjeli, nastupi razočaranje i uzimanje se lijeka prekida."

Korisnik tako postane još samo jedan primjer neuspjeha. A mnogi stručnjaci, ne poričući vrijednost Allija i njemu sličnih lijekova, nastoje ukazati na važnost preventivnog pristupa problemu gojaznosti. Jer, još uvijek je bolje spriječiti, nego liječiti.

XS
SM
MD
LG